Podle dnes zveřejněné studie, kterou má ČTK k dispozici, vykázalo zisk v daňových přiznáních v posledních pěti letech 95 až 98 procent všech podnikajících cizinců, což je o desetinu více než u českých podnikatelů. Podle asociace jde o poměrně optimistická čísla, která mohou být částečně v důsledku snahy vypadat před českými úřady lépe a neriskovat daňovým prohřeškem ztrátu možnosti v tuzemsku podnikat.

Tři čtvrtiny ze zahraničích podnikatelů tvoří občané Ukrajiny, Vietnamu a Slovenska, roste ale i počet podnikajících živnostníků z Německa.

„Je patrné, že cizinci u nás podnikatelské prostředí rozhodně neničí. Téměř všichni vykazují zisk, byť mírný a vyplňují mezery na trhu, zejména v maloobchodě nebo překladatelských službách," uvedl předseda asociace Karel Havlíček. Diskutabilní může být podle něj podíl zahraničních podnikatelů ve stavebnictví, kde mnozí mohou pracovat na tzv. švarcsystém, ale v celkovém kontextu nejde o nijak závratné číslo.

Z analýzy vyplývá, že ze všech zemí V4 má Česko nejvyšší podíl cizinců – 4,01 procenta a jen občané Ukrajiny, Vietnamu a Slovenska tvoří 60 procent z nich. V ČR je nyní 8,6 procenta podnikatelů s cizí státní příslušností. Jejich počet kulminoval v roce 2011, kdy bylo v tuzemsku registrováno 93.059 podnikatelů. Od té doby jejich počet klesá. Tento vývoj podle asociace kopíruje i celkový trend počtu tuzemských živnostníků, který je rovněž na sestupné tendenci, a to zejména u fyzických osob, které mají podnikání jako činnost hlavní.

Téměř třetina cizinců v Česku podniká v oblasti maloobchodu, následuje stavebnictví a vzdělávání. Naopak jen tři procenta jich podniká v pohostinství a ubytovacích službách. Zatímco u vietnamských podnikatelů převažuje obchod, u ukrajinských stavebnictví, u ruských je to vzdělávací činnost, což jsou hlavně překladatelské služby.

„Velmi pomalu začíná stoupat i počet podnikatelů ze zemí EU, jakkoli podle oborové struktury stále evidentně nejsme ‚mekkou' přidané hodnoty. Větší uplatnění u nás hledají a nacházejí spíše méně kvalifikované profese. Na druhou stranu je právě po nich poptávka a dělají práci, kterou mnoho Čechů odmítá," dodala místopředsedkyně asociace Pavla Břečková.