Druhé nejhorší. Tak skončily Neratovice mezi městy Středočeského kraje v průzkumu, který se zabýval vhodnými podmínkami živnostníků pro podnikání. Ze šestadvaceti měst skončily na pětadvacátém místě.

Daleko za polovinou je také Mělník, ten v žebříčku obsadil jednadvacátou pozici. Nejlepší podmínky pro byznys na Mělnicku mají podnikatelé v Kralupech nad Vltavou, těm patří šestá příčka.

Nejpříznivější možnosti pro rozvoj podnikání jsou ve středních Čechách v Berouně. Vysoký podnikatelský potenciál nabízejí také města Kladno a Příbram, stěžovat si nemohou ani živnostníci v Benešově a Dobříši.

Problém Neratovic? Nezaměstnaní

Průzkum poukázal na jeden ze stěžejních problémů v Neratovicích: dlouhodobou nezaměstnanost. Podle Michala Kaderky z týdeníku Ekonom je ve městě o 60 procent více dlouhodobě nezaměstnaných, než je průměr ostatních sledovaných měst.

Pavel Tyc, obchodník v Neratovicích, pro Deník řekl, že na špatný výsledek průzkumu má vliv především velký počet supermarketů a také blízkost Prahy. „Malé živnostníky likvidují velké obchodní řetězce, kterých je na tak malé město zbytečně hodně,“ vysvětlil Tyc a dodal, že si lidé také zvykli dojíždět za velkými nákupy do Prahy. „Jsou tam za dvacet minut a výběr sortimentu je tam bohatší,“ domnívá se Tyc.

Průzkum Město pro byznys provedl týdeník Ekonom už potřetí. Všechna města byla hodnocena na základě kritérií, která danou lokalitu hodnotila z mnoha pohledů, jakými jsou například kvalita veřejné správy, počet firem, bytová výstavba či nezaměstnanost. K výsledkům přispěl také průzkum mezi samotnými podnikateli.

Před dvěma lety propadl Mělník

Stejný průzkum provedl týdeník poprvé v říjnu před dvěma lety. Tehdy ale Neratovice skončily s velkým náskokem před Mělníkem i Kralupy, umístily se na sedmnácté pozici. Nejvíce v prvním kole propadl Mělník, který byl čtvrtý nejhorší.