Ministr práce a sociální věcí Jaromír Drábek (TOP 09) dnes v Brně řekl, že jeho resort chce nelegální zaměstnávání nadále tvrdě postihovat. Stát podle něj od začátku roku potrestal zaměstnavatele a zaměstnance v několika stovkách případů. „Většina z nich není pravomocně ukončená. Jsou i případy, kdy byly ukládány pokuty v řádu milionů korun, ale není to zatím hromadně," uvedl Drábek. Podle něj postihy, které mohou dosáhnout až hranice deseti milionů korun, musejí mít odstrašující účinek. Kontrolami se dnes podle Drábka zabývá asi 800 kontrolorů.

Podle Drábka také stát zváží vydávání pracovních povolení pro cizince ze zemí mimo Evropskou unii tam, kde je nedostatek českých pracovních sil nebo o příslušnou práci nemají zájem. „Máme kolem půl milionu nezaměstnaných českých občanů, proto tato povolení nechceme vydávat hromadně. Osvědčil se nám systém spolupráce s konkrétním zaměstnavatelem," uvedl Drábek.

Podnikatelé dnes s Drábkem budou diskutovat o některých systémových změnách. „Nový systém, o kterém chceme diskutovat, je o tom, ať všichni platí daně, ale mohou si jednoduchým způsobem najímat pracovníky, které potřebují na 14 dní nebo na měsíc," uvedl Kužel. Podle něj podnikatelé chtějí po státu, aby zjednodušil systém pracovních povolení a zaměstnávání. „Pokrývač potřebuje mít volnou pracovní dobu pro ty, kdo k němu nastupují na léto, ale pro zimní měsíce pro ně nemá práci," poznamenal Kužel.

Kritizoval některá další avizovaná opatření vlády, jako je například sedmiprocentní solidární přirážka k dani z příjmu fyzických osob pro lidi s příjmy nad 100.000 korun či omezení daňových paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné.

Daňové paušály

„Daňové paušály představují výrazné snížení administrativní zátěže a jejich zrušení by bylo především u nejmenších podnikatelů velmi zatěžující. Vláda se ve svém programovém prohlášení navíc zavázala celkovou odvodovou zátěž pro OSVČ nezvyšovat," uvedl Kužel.

Podle něj se velkou rychlostí mění v ČR zákony. „Soudci a podnikatelé jsou na tom úplně stejně, velkou rychlostí se ten zákon musíme naučit. Jinak přijde úředník a dá nám pokutu za to, že jsme něco nevykonali," řekl Kužel.

Podnikatelé podle Kužela chápou škrty, které vláda naplánovala. „Vadí nám ale, že stát nesáhl na své náklady, ale od nás se to chce," uvedl. Podle něj je možné státní rozpočet zatížit výdaji na dopravní infrastrukturu, která je nedostatečná. Navrhl využít například zisk státního podniku Lesy ČR. „Velký fenomén jsou evropské fondy, které neumíme využívat," dodal Kužel.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) před podnikateli obhajoval některé vládní reformy. Uvedl, že 32 procent opatření se týká státních příjmů a 68 procent úspor je ve výdajích. Komentoval i zvýšení daní, které minulý týden schválila vláda. „Jsme přesvědčeni, že zdanění spotřeby je o něco méně škodlivé než zdanění výkonu," uvedl Kalousek. Podle plánů vlády od příštího roku stoupne DPH o procentní bod na 15 a 21 procent, omezí se výdajové paušály a dočasně se zruší stropy na zdravotní pojištění. Zákony ruší i zelenou naftu, kvůli níž protestovali zemědělci. Změny musí schválit parlament a podepsat prezident.