Jako žalobce ve sporu figurovala skupina Podravka se svou českou dceřinou firmou Podravka-Lagris z Dolní Lhoty na Zlínsku. Podle žaloby se firma Pěkný-Unimex dopustila nekalé soutěže a porušila práva k ochranné známce. Městský i Vrchní soud v Praze dospěly k závěru, že provedení obalů je skutečně zaměnitelné a že postup firmy Pěkný-Unimex naplnil znaky nekalé soutěže. Rozsudek tehdy znamenal stažení výrobku ve sporném obalu z trhu.

"Soud uznal, že Kucharek napodobováním našich obalů zneužívá výdaje na vývoj obalů a na reklamu, které v České republice vynakládáme. Vývoj obalů a reklama nás stojí nemalé finanční prostředky, proto musíme svá nehmotná práva důsledně chránit," uvedl dnes ředitel společnosti Podravka-Lagris Dalibor Kezele.

Následné dovolání odmítl NS jen se stručným odůvodněním. Rozhodl loni v říjnu bez veřejného jednání, tento týden usnesení publikoval. Justice prý postupovala správně, když posuzovala celkový vzhled obalů Kucharku v porovnání s ochrannými známkami Podravky.

Podle vyjádření poskytnutého brand manažerkou firmy Pěkný-Unimex Hanou Olšerovou se celé soudní řízení týká obalů, které jsou už překonané a pro marketingovou "zastaralost" je firma nepoužívá. Oba konkurenční výrobky jsou na českém trhu vedle sebe minimálně od roku 2007 a společnost Pěkný-Unimex podle Olšerové nezaznamenala jediný případ jejich záměny. Obaly obou výrobků jsou natolik odlišné, že podle ní k záměně ani dojít nemůže.

Další právní kroky

Podle Podravky však výrobce Kucharku provedl jen drobnou úpravu obalu. "Budeme proto nuceni dělat další právní kroky k ochraně naší značky a požadovat zadostiučinění a odškodnění," uvedl Kezele.

Skupina Podravka s centrálou v chorvatské Koprivnici má pobočky v 17 zemích v Evropě, Austrálii a Americe. Univerzální kořenící směs Podravka si na českém trhu udržuje vedoucí postavení. V roce 2015 dosahoval podle výrobce její tržní podíl 36 procent podle výše tržeb. Taktéž značka Kucharek působí i na zahraničních trzích, mnohde je podle údajů výrobce dominantní.