Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu pokračovaly v mírném poklesu. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o osm haléřů na 35,04 koruny za litr. Cena nafty se snížila o 14 haléřů na 34,17 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum zlevnění souvisí s poklesem cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu.

"Výraznějšímu zlevnění nicméně bránil nepříznivý vývoj kurzu koruny vůči dolaru," podotkl Čermák. V dalších dnech by se podle Čermáka ceny mohly snížit výrazněji, protože koruna proti dolaru přestala oslabovat.

"Konečně se dočkáme výraznějšího zlevnění, které by se mohlo pohybovat až v řádu několika desetihaléřů. O něco větší pravděpodobně bude u benzinu," dodal Čermák.

Pokles cen pohonných hmot kvůli levnější ropě v příštích týdnech čeká také analytik Broker Consulting Jan Šimek. "Cena nafty klesá již pátým týdnem v řadě. Ceny Naturalu se za stejné období prakticky nezměnily, na vysokých úrovních je drží vyšší poptávka spojená s blížícím se letním obdobím," uvedl. Pokles cen by podle něj měl vydržet do začátku prázdnin.

Nejdráž je na jihu Moravy, nejlevněji na jihu Čech

Nejdražší byl v neděli benzin v Jihomoravském kraji. Jeho cena zde nicméně během minulého týdne klesla o dva haléře na 35,68 Kč/l. Následoval Zlínský kraj, kde se cena snížila o sedm haléřů na 35,32 Kč/l. V Praze stál litr benzinu 35,30 koruny.

Nejlevnější benzin byl v Jihočeském kraji. Jeho cena zde během týdne klesla o 15 haléřů na 34,58 Kč/l. Následoval Liberecký kraj s cenou 34,64 Kč/l. V Ústeckém kraji platili řidiči za litr Naturalu 34,66 koruny.

Nafta byla nejdražší stejně jako benzin v Jihomoravském kraji. Litr zde stál průměrně 34,82 koruny. Následovala Vysočina s cenou 34,62 Kč/l. Ve Zlínském kraji platili motoristé 34,57 Kč/l.

Nejlevnější diesel byl v neděli za 33,79 Kč/l v Ústeckém kraji. V Karlovarském kraji stál litr nafty 33,85 koruny.

Ceny benzinu.

Čtěte také: Stát chystá novou daň na benzin, zvedne jeho cenu