Pro odborný časopis Pojistný obzor to řekl výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora.

Rychlejší odtah havarovaných vozidel ze silnic a dálnic by podle něj přispěl k plynulejší a bezpečnější dopravě. „Nebude tak docházet k velmi častým a nepříjemným situacím na místě dopravní nehody a k následnému krácení pojistného plnění, kdy odtah a opravu vozidla zajišťuje nesmluvní asistenční či odtahová společnost, jejíž služby se však výrazně prodraží," uvedl Síkora.

„Tuto tísňovou linku podporujeme, protože by zajistila transparentní asistenci. Allianz při kontrolách vozidel, které ‚lovci nehod' odvezli do neznačkových servisů, zjistila ve spolupráci s několika automobilkami, že oprava těchto aut byla nekvalitní. Ačkoliv na faktuře pojišťovně byly deklarovány značkové náhradní díly, řada jich pocházela z vrakoviště," řekl ředitel úseku likvidace pojistných událostí Allianz Tomáš Klofát.

Užitečnost tísňové linky 112

Nekvalitní servis je podle něj důsledkem řetězce, který začíná u ‚lovce nehod', jehož nikdo nevolal. Tohle by tísňová linka 112 dokázala eliminovat, dodal.

Pro fungování systému v praxi navrhuje asociace využít spolupráci se státem a tísňovou linkou 112, pomocí níž dochází ke kontaktu záchranářů ve všech členských zemích EU. Činnost linky by však musela být k tomuto účelu legislativně rozšířena, stejně jako kapacita jejího zákaznického centra.

„Technicky by to neměl být žádný významný problém," podotkl Síkora. Službu by financovaly pojišťovny, které vydají jednorázový výdaj za rozšíření kapacity call centra, IT systémů a lidských zdrojů. Následně by hradily pravidelný poplatek za využívání služeb linky 112.

„V této chvíli domlouváme procesní technickou spolupráci s provozovatelem linky 112, což se jeví jako minimální problém. Chybí nám však legislativní prostředí a politická vůle posunout řešení dopředu," upozornil Síkora.

Jednání s policií a hasiči jsou podle něj vstřícná a obě instituce záměr podporují. Přesnější časový odhad zprovoznění systému je ale v kontextu politického vývoje těžce předvídatelný. „Myslím si však, že v horizontu jednoho roku by projekt mohl mít legislativní, a hlavně politické zázemí, a my se budeme moci posunout do stadia uskutečnění našich plánů," dodal.