Detektivové České pojišťovny za prvních šest měsíců roku odhalili pojistné podvody za celkem 244 milionů korun, což je o čtyři miliony více než ve srovnatelném období 2013. Téměř polovina odhalené podvodné činnosti připadá na Prahu, která z tohoto pohledu představuje dlouhodobě nejproblematičtější území. Nejméně se naopak lidé snažili podvádět na Zlínsku a Olomoucku, uvedl ředitel útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti ČP Jaromír Kaděra.

Generali zjistila v prvním pololetí 226 případů pokusů o pojistný podvod. Zachránila tak téměř 34 milionů korun. Další desítky případů jsou v prověřování. V regionálním srovnání dlouhodobě dominují Praha a Moravskoslezský kraj. V obou regionech se odehrálo po 20 % všech případů. S desetiprocentními podíly následují Ústecký, Jihočeský a Středočeský kraj. Naopak nejméně podvodů bylo registrováno v Olomouckém a Zlínském kraji - necelá 2 procenta.

Nebezpečný fenomén: manipulované dopravní nehody

Detektivové pojišťovny evidují v posledních měsících zvýšený počet manipulovaných dopravních nehod. „Jde o úmyslné bouračky, pečlivě připravené, jejichž cílem je vylákat neoprávněné pojistné plnění," upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Případ odřeného Superbu
Mladý muž z Prahy si koupil starší Škodu Superb. Cena výhodná, jen plechy z obou stran auta mírně odřené.

Nový majitel se rozhodl, že si na opravu „vydělá" pojistným podvodem. Vyhlédl si šikovný úsek silnice se svodidly z obou stran a postupně se o ně za jízdy otřel tak, aby zamaskoval původní poškození. Pak nahlásil nehodu, při níž ho do svodidel natlačilo „neznámé vozidlo". Vyinkasoval přes 82 000 korun.

Neuvědomil si ale, že stopy na karoserii umějí detektivové pojišťovny číst stejně dobře, jako se kriminalističtí technici vyznají v otiscích prstů. Vyneslo mu to obvinění z pojistného podvodu.

Ke všemu se přiznal, nad svým činem projevil lítost, neoprávněně získané peníze slíbil vrátit a hned si také s pojišťovnou sjednal splátkový kalendář.

Hlavním polem pro páchání pojistných podvodů bylo podle Kaděry v minulých letech především pojištění motorových vozidel, v poslední době se však podvody přesouvají do oblasti pojištění majetku a odpovědnosti za škodu (občanů i podnikatelů). „Roste také počet odhalených podvodů z životního a úrazového pojištění. Jde hlavně o situace, kdy lidé účelově prodlužují dobu léčení," podotkl Kaděra.

Falešné lékařské zprávy

Také Kooperativě roste letos významně podíl případů, které odhaluje v rizikovém a životním pojištění. „A bohužel stále častěji jde o práci organizovaných skupin, které využívají falešné lékařské zprávy od ‚spolupracujících' lékařů. Odškodnění se v takových případech pohybuje ve statisících. Zároveň často stejnou pojistnou událost tito podvodníci zkusí uplatnit u více pojišťoven" popsal nový trend v pojistných podvodech vedoucí bezpečnostního odboru v Kooperativě Vojtěch Stavný.

Za první pololetí 2014 prošetřovali specialisté Kooperativy přes 800 podezřelých případů. Ve 180 z nich se jim podařilo prokázat podvodné jednání a uchráněná hodnota dosáhla částky 127 milionů Kč. Za stejné období loňského roku to bylo 170 podvodů a uchráněná hodnota byla 120 milionů Kč.

Allianz pojišťovna eviduje za první pololetí téměř 60procentní meziroční nárůst objemu odhalených pojistných podvodů. Zatímco loni se zjištěná částka pohybovala na zhruba 60 milionech korun za 1130 podvodů, letos ve stejném období přesáhla 96 milionů za 1276 odhalených případů.

Hlasový analyzátor

V souvislosti s narůstajícím počtem odhalených pojistných podvodů Allianz od počátku roku využívá tzv. hlasový analyzátor. Telefonní hlášení klientů jsou v případě potřeby podrobeny testu na principu podobném detektoru lži, místo tepu a potu se však tento přístroj zaměřuje na hlasovou křivku. „Odchylku ve struktuře hlasu normálně neuslyšíte, ale když zvukovou stopu převedete do digitální podoby, poznáte z celé řady křivek, zda člověk na druhé straně aparátu mluví pravdu," vysvětlil ředitel úseku odhalování pojistných podvodů Allianz Ludvík Bohman.

Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest.