SmartWings letos otevřela linku z Mošnova do Paříže a po zimní pauze by ji příští rok na jaře měli obnovit. Danube Wings oživila spoj Ostrava Vídeň, který dříve provozovala společnost CCA. Podle zjištění Deníku teď navíc chce na Letišti Leoše Janáčka zakotvit v pořadí třetí dopravce.

A nejedná se přitom i nikoho „menšího" než o společnost Ryanair největšího leteckého dopravce v Evropě. Smlouvu o spolupráci s ním už v minulém týdnu schválila Rada Moravskoslezského kraje v rámci své působnosti valné hromady letiště.

Teď je řada na vedení Mošnova, aby smlouvu s dopravcem doladilo.

Bude se létat od března?

„Ryanair by měl létat od března příštího roku z Ostravy do Londýna, a to třikrát týdně. Je to završení našich snah přivést do Mošnova nové dopravce. Návrh smlouvy s Ryanairem počítá se spoluprací na tři roky, podmínky jsou takové, jaké má tato společnost i na jiných letištích, kde působí," potvrdil informaci hejtman kraje Miroslav Novák.

Čeká se na podpis dopravce

Mluvčí Letiště Leoše Janáčka Michaela Kubešová byla ve vyjadřování ke spolupráci s Ryanairem zatím trochu opatrnější. Smlouva je totiž sice schválena krajem, stále ale na ní chybí definitivní podpis dopravce.

„Nemůžeme být v tuto chvíli konkrétnější, protože stále jednáme. Nelze tedy úplně specifikovat, jaké linky by chtěl Ryanair provozovat. Schválení smlouvy na kraji však bylo důležité proto, abychom mohli pokračovat v další mravenčí práci," nechtěla zakřiknout nový spoj do Londýna Kubešová.

Linku do Londýna by uvítali i členové sdružení Létejme z Ostravy, které se dlouhodobě zajímá o rozvoj mošnovského letiště, jež v posledních letech nestačilo na konkurenční polské Katovice, ale ani na letiště v Brně.

„Lidé dostanou možnost levně cestovat do Londýna, což je určitě dobře. Většina těch, se kterými se o Mošnovu bavíme, byla právě pro spoj do anglické metropole. Budeme tedy velmi rádi, když se smlouvu s Ryanairem podaří podepsat," uvedl šéf sdružení Radim Gál.

Letenka z Ostravy do Londýna by podle odhadů mohla stát v rozmezí pěti set až tisíce korun.

K TÉMATU: 

Kdo je Ryanair?

Ryanair je nízkonákladový letecký dopravce se sídlem v Dublinu, který začal létat v roce 1985. V roce 2008 už byl co do počtu přepravených cestujících největším leteckým dopravcem v Evropě, v celosvětovém měřítku zaujal šestou pozici.

Společnost provozuje flotilu 232 letadel Boeing 737-800 a dalších 82 letadel stejného typu měl od výrobce převzít v letošním roce. Celkem provozuje více než 1100 linek mezi 162 letišti.

*Zdroj: wikipedie