"Je pravděpodobné, že proti letošnímu roku dojde k mírnému až většímu poklesu v nabídce. Pokles bude způsoben menším množstvím připravených projektů," uvedl ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek.

V hodnocení vývoje trhu kancelářských nemovitostí za celou Českou republiku jsou ředitelé opatrnější, když 58 procent z nich nedokáže vývoj pro příští rok předvídat. Necelá třetina firem očekává pokles. Naopak v roce 2017 by měla podle 43 procent ředitelů nabídka růst.

Poptávka po kancelářských budovách by podle studie měla růst v příštím roce i v roce 2017. V roce 2016 by měl objem poptávek v Praze stoupnout o 4,9 procenta, v mimopražských regionech o 2,3 procenta. V roce 2017 by se měla zvýšit o 6,8 procenta, respektive o 2,6 procenta.

"Pražský trh je nyní zaplaven velkým objemem kancelářských ploch dokončených v letech 2014 a 2015. Tento extrémní tlak na straně nabídky ale zajišťuje výhodné podmínky nájemcům pro sjednání nízkého nájemného a získání dalších benefitů. Ceny nájmů kanceláří neporostou nejméně do poloviny příštího roku," řekl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Vyrovnání nabídky a poptávky

"Primárním nástrojem pro boj o nájemce se staly pobídky související s nájmem, například délka období s nulovým nájmem. V roce 2016 bude na pražský kancelářský trh uveden rekordně nízký objem nových prostor, což by mohlo pomoci k vyrovnání nabídky a poptávky," dodal Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v ČR.

Míra neobsazenosti kancelářských prostor by měla v následujících dvou letech dosáhnout v průměru 15 procent. "Jelikož objem plánované výstavby na příští rok je na úrovni 10 - 15 procent letošního roku, lze s určitostí říct, že dojde k zastavení růstu neobsazenosti a s největší pravděpodobností i ke stabilizaci nájemného," doplnil hlavní analytik PPF Real Estate Jan Skříček.

Ceny nájmů

Vzhledem k velkému množství nepronajatých kanceláří by mohly ceny nájmů v kancelářských budovách začít růst až na konci roku 2016 (odhaduje 29 procent ředitelů). Stejné procento se přiklání ke zvyšování nájmů v roce 2017. Pětina ředitelů vidí příležitost pro vyšší ceny až v roce 2018.

"Ekonomika roste, proto určitě poroste i poptávka po kancelářích. Trh sice ještě bude muset bojovat se současným nadbytkem, ale propad nabídky dokončených kanceláří v roce 2016 bude obrovský. Proto věřím, že se situace do dvou let plně stabilizuje a ekonomika do té doby nezmění směr," uzavřel generální ředitel skupiny Crestyl Omar Koleilat.