„Nedovolím, aby selhání polských orgánů opakovaně ohrožovala slovenské spotřebitele. Státní veterinární a potravinářská správa bude proto kontrolovat všechny dodávky polského masa, 100 procent zásilek polského hovězího masa bude muset projít kontrolou předtím, než se dostane ke spotřebiteli, do restaurací či jídelen. Toto opatření bude platit až do odvolání,“ uvedla podle Denníku N slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.
Rozhodnutí prý přehodnotí až po zveřejnění výsledků kontrol jatek a funkčnosti polského systému kontroly masa ze strany inspektorů Evropské unie.
Každý slovenský odběratel hovězího z Polska je nově povinen nahlásit dodávku do elektronického systému Státní veterinární a potravinové správy, a to alespoň 24 hodin předem. Inspektoři z něj odeberou vzorky a příjemce bude muset vyčkat na výsledky testů.

Český ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) ve středu oznámil, že 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely. Ve středu proto rozhodl o zavedení kontrol zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska.
Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Někteří obchodníci přestávají hovězí v Polsku nakupovat. Podle polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského se problémy s polským jídlem zveličují. Pohrozil také možností důkladných kontrol českého piva dováženého do Česka.
Závadné maso
"Povinné vyšetřování všech zásilek polského hovězího masa výrazně omezí riziko, že se na český trh dostane zdravotně závadné maso z této země," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Součinnost veterinární správě poskytují také celníci. Kontroly budou pokračovat do odvolání.

Ze zhruba 700 kilogramů masa se salmonelou se ho zpracovalo nebo se dále dohledává 133 kilogramů. Zhruba polovina tohoto množství se ho snědla na gymnáziu v Kroměříži. Snědené maso vždy předem prošlo tepelnou úpravou, riziko nákazy je podle Státní veterinární správy minimální.
Reportáž
Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.
Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů. Polský ministr zemědělství zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v této souvislosti řekl, že polské maso nikdy nikomu v Evropě neuškodilo, ale hysterie, která kolem tohoto případu vypukla, je obrovská a Česko a Slovensko jsou prý touto věcí "posedlé".
