Firmy svým pracovníkům na stravování přispívají buď ve vlastních podnikových jídelnách, nebo jim poskytují poukazy, za něž si obědy opatří sami. V obou případech si zaměstnavatelé mohou dát do nákladů až 55 procent ceny jídla, zbytek si hradí zaměstnanec sám.

Úředníkům se nelíbí složitá administrativa na zpracování stravenek a vysoké poplatky pro společnosti, jež stravenky provozují. Zaměstnavatelé by proto měli mít možnost místo stravenek dávat lidem rovnou peníze. „Bude tak na svobodném rozhodnutí každého podnikatele, jestli námi připravovanou možnost využije, nebo zůstane u dnešního zajetého modelu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ubude papírování?

Odboráři o menším papírování pochybují. Úředníci podle nich stejně budou chtít prokázat, že prostředky byly utraceny zákonným způsobem. „Nechápu potom, jak může paní ministryně hovořit o zmírnění administrativy, neboť zaměstnavatelé budou zahlceni účtenkami za jednotlivé obědy zaměstnanců pro případnou kontrolu finanční správy,“ obává se šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Peníze místo stravenek nejsou vhodné ani podle některých zaměstnavatelů. „Pokud bychom tento jasně účelový nástroj nahradili hotovostí, zaměstnanci by už za pár dnů vůbec nevěděli, že nějaký příspěvek na stravování dostávají, a postupně by na obědy přestávali chodit, míní výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek.

Možnost využití stravenek si pochvalují také zaměstnanci. Podle dubnového průzkumu advokátní kanceláře Taylor Wessing je pozitivně hodnotí 60 procent respondentů. Větší popularitu ze zaměstnaneckých benefitů zaznamenala pouze nabídka 13. platu. 

A co modernizace?

Podle odborníků by firmy měly možnost podpory stravování zaměstnanců využívat ještě více. „Třeba navyšováním nominální hodnoty stravenek, přechodem na elektronické stravenky a karty nebo třeba modernizací firemní kantýny,“ uvedla Petra Prchlíková z poradenské společnosti Up Česká republika.

Analytik Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund očekává, že by změna přispěla k tlaku na snížení cen stravování. „Existence stravenek nutně zvyšuje cenovou hladinu v pohostinství,“ uvedl Kovanda. Na zisk stravenkových firem podle něj doplácejí zaměstnanci, kteří stravenky nedostávají. „Ti v restauraci platí vyšší cenu, než by platili při neexistenci stravenek,“ dodal.