Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pomazánkové máslo z Chocně mění název na tradiční pomazánkové

Choceň - Přibližně na přelomu února a března příštího roku začne Choceňská mlékárna plnit pomazánkové máslo do nových obalů. Stejně jako ostatní producenti tohoto tradičního výrobku musí změnit jeho název na tradiční pomazánkové. Řekl to ředitel firmy Pavel Marek. Výrobci musejí splnit nařízení Soudního dvoru Evropské unie, který rozhodl, že výrobek nesplňuje kritéria pro klasické máslo.

11.12.2013 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

"U nás jsou přípravy v plném proudu. Jakmile dojdou obaly, přejdeme na nový název Choceňské tradiční pomazánkové," řekl Marek.

Vyhlášku, která platí od začátku listopadu, schválila Evropská komise. Výrobci mají šestiměsíční přechodné období, kdy mohou výrobek označovat starým názvem. V obchodní síti může být pomazánkové máslo až do vyprodání zásob, uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Dana Večeřová.

Mlékárna už má většinu grafických návrhů připravených a zadala výrobu dodavateli. Pomazánkové máslo prodává nejen pod vlastní značkou, ale také pro některé obchodní řetězce, které jej dodávají v jiných kelímcích. Náklady spojené s přejmenováním výrobku mlékárna ještě nevyčíslila. Peníze musí investovat i do reklamy.

"Nejspíš dáme inzeráty do časopisů, katalogů a letáků našich partnerů, uvažujeme o televizní reklamě, i když předtím jsme ji nevyužívali. Věříme, že prodeje neklesnou, že značka choceňské pomazánkové bude dostatečně silná," řekl Marek.

Podnik ročně vyrobí 4500 tun pomazánkového másla, s kterým drží podíl na domácím trhu kolem 60 procent. Pomazánkové máslo se začalo v Chocni vyrábět v roce 1979. O dva roky dříve byl výrobek patentován. Mlékárna jej vyrábí v několika příchutích. Výrobek musí obsahovat 31 procent živočišného tuku a správné množství sušiny.

Autor: ČTK

11.12.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Sebastian Kurz
4

V Rakousku složí slib nová vláda, povede ji Kurz

Jeroným Tejc
5 10

Tejc bude politickým náměstkem ministra Pelikána

Formanova zdravice po 50 letech a heroinoví Makedonci: nejlepší videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 16. až 17. prosince 2017.

EU nám chce zakázat spálené jídlo. Souhlasíte?

Na otázku Deníku odpověděl Jan Maryška, redaktor dTestu, a Marie Nejedlá, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví při Státním zdravotním ústavu.  

Zdravotních sester je málo, trápí je přesčasy

Fakultní nemocnice Hradec Králové nemá dostatek zdravotních sester. Problém odnášejí sestry, které v nemocnici pracují. Stěžují si hlavně na přesčasy, které jsou na hranici jejich možností. Za svou práci přitom nedostávají adekvátní odměnu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT