Kontroly v barech, restauracích, ale i večerkách nebo supermarketech začnou na konci června a potrvají až do konce roku. "Nejrizikovějším obdobím jsou prázdniny, jak letní, tak podzimní," uvedl ředitel ředitelství služby pořádkové policie Martin Hrinko. Loni bylo při stejné akci odhaleno 17 podnapilých nezletilých a 250 mladistvých.

Pivo Staropramen - ilustrační foto.
Posílení regionálních značek. Staropramen koupil akcie Pardubického pivovaru

Od května 2017 může ČOI používat při kontrolách i nezletilé figuranty. Úspěšnost takových kontrol je více než padesátiprocentní. Podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha bylo loni takových kontrol 519 a v 283 případech bylo zjištěno porušení zákona. "Vybíráme patnáctileté nebo šestnáctileté, kteří na první pohled nejsou dospělí," dodal. Jsou to podle něj například příbuzní inspektorů nebo se inspekci sami hlásí.

Spolu s policií a ČOI se do kontrol zapojí také celní správa a hasiči. Celníci se zaměří na hazardní hraní a vstup do prostor s herními automaty, hasiči budou kontrolovat průchodnost únikových východů, která se v minulosti ukázala jako problém. Podniky, kam se na kontroly vydat, bude tipovat místní služba kriminální policie.

Problém s hazardem

"Podle studie ESPAD v letech 2015 a 2016 mezi šestnáctiletými uvedlo 42 procent, že alespoň jednou v posledním měsíci konzumovalo pět nebo více sklenic alkoholu při jedné příležitosti, zatímco 12 procent jednou týdně nebo častěji," uvedla Vedralová.

Zkušenost s opilostí mělo také jedno procento jedenáctiletých a šest procent třináctiletých. Hazardní hraní podle ní vyzkoušela přibližně čtvrtina šestnáctiletých, nečastěji si koupili los, ale hráli také karty o peníze nebo zkoušeli kurzové sázky. Podle zástupce ředitele dohledu z Generálního ředitelství Celní správy ČR Romana Havelky je stále větším problémem online hazardní hraní.

Jednorázové plasty - Ilustrační foto
Mikroplasty v potravinách: Člověk sní průměrně 50 tisíc částic za rok