Společnost upozornila, že poptávka přesahuje její nynější zásoby. Většina objednaných přístrojů sice bude dodána podle plánu v pátek, někteří zákazníci však telefony obdrží až v říjnu.

Apple představil nový model minulý týden. Model má větší displej a je zároveň tenčí i lehčí než předchozí verze. Ve Spojených státech bude přístroj od pátku k dispozici v 356 obchodech. V České republice by se novinka měla začít prodávat 28. září.

„(Objednávky) rozdrtily předchozí rekord, který držel iPhone 4S. Reakce zákazníků na iPhone 5 je fenomenální," uvedl viceprezident společnosti Apple pro marketing Philip Schiller. Objednávky na iPhone 4S během prvních 24 hodin překročily milion kusů, připomněla agentura Reuters.

První iPhone se na trhu objevil v roce 2007. Záhy se stal „zlatým standardem" pro chytré mobilní telefony, jeho konkurentů však stále přibývá. V poslední době na trhu výrazně posilují telefony s operačním systémem Android, které iPhony v některých ohledech překonávají.

Telefony iPhone se na celkových tržbách společnosti Apple podílejí zhruba polovinou. Firma v uplynulém finančním čtvrtletí zvýšila celkové tržby o 23 procent na 35 miliard dolarů.