Návštěvnost sportovišť přes Vánoce však bývá obvykle slabší než v jiné prosincové dny. Důvodem je především skutečnost, že Češi tráví svátky v rodinném kruhu nebo u příbuzných. Velká část sportovních a jiných volnočasových zařízení proto ani o svátcích neotevírá.

Nižší návštěvnost v neděli potvrdili provozovatelé například akvaparků na pražském Barrandově nebo v Průhonicích. Špičková sezóna je pro tato zařízení v létě, což bylo v letošním roce umocněno rovněž tropickými teplotami. V zimě je potom návštěvnost obecně nižší, akvaparky se proto snaží lidi nalákat na slevové akce.

Velkého zájmu ze strany návštěvníků se během svátečních volných dnů nedočkala ani fitness centra. Například podle Moniky Zahradníčkové z fitness centra Axagym na pražském Poříčí byl během neděle, kdy po svátcích centrum opět otevřelo, zájem lidí nižší než během všedních prosincových dnů. Příliš tak nezabrala ani výzva, aby lidé do posilovny přišli vypotit řízky a salát, kterou fitness centrum lákalo zákazníky na svém facebookovém účtu.

Zájem o kulturu neklesá

Naopak zájem o kulturu o Vánocích neklesá. Více návštěvníků přišlo v předchozích dnech například do Schwarzenberského paláce na Pražském hradě. „Záleží na počasí. Teplé a slunečné počasí vždy na Pražský hrad přiláká větší množství lidí," řekl v neděli Radim Škrabal z recepce paláce patřícího pod správu Národní galerie. Za vyšší návštěvností je podle něho ale i skutečnost, že na Štěpána se v prostorách paláce konala komentovaná prohlídka v rámci výstavy.

Ve středu se také spustila rezervace na první den 8. ročníku pražského Týdne sportu zdarma. Rezervovat vybraná sportoviště, kde je omezený počet sportujících nebo jsou jim vyhrazené jen některé provozní hodiny, je možné na webu PrahaSportovni.cz vždy 48 hodin předem. Pražané si tak mohou od 25. prosince do 3. ledna zdarma například zaplavat, zabruslit, zacvičit ve fitness nebo zahrát squash. Návštěvnost těchto sportovišť se však nepodařilo získat. Povánoční akce loni využilo méně Pražanů než v roce 2013. Přišlo jich celkem 24.000, což bylo o tisíc méně než rok předtím.