Závod spolykal za posledních 10 let neuvěřitelných 150 milionů korun. Tolik, že už firmě nezbylo na platby svým dodavatelům. Ti se od ní odvrátili. Loni se brány poslední mlékárny v Libereckém kraji zavřely nadobro, neměla z čeho vyrábět. Dnes je na prodej za směšných 35 milionů.

Krach mlékárny se podle dražitele na její hodnotě nepodepsal. Analytik majetkoprávních vztahů dražební společnosti CLANROY Tomáš Doubrava tvrdí, že znalecký posudek její cenu odhaduje na 38 milionů. Zájem zatím projevilo 10 lidí, dražba se uskuteční 26. září v Praze.

„Kdo mlékárnu vydraží, získá nejen nemovitosti a vybavení, ale veškeré technologie. Ty jsou v mnoha případech nové, nakoupené před několika lety," podotkl Doubrava.

Háček je ale v tom, že pozemky, na nichž mlékárna stojí, patří soukromé pražské společnosti. To je i důvod, proč mnozí zájemci o koupi nepočítají s tím, že by obnovili provoz.

„Určitě si nekoupím mlékárnu, která stojí na cizím pozemku. Ale technologie mají cenu, ty jsou zachovalé," řekl Deníku muž, který přijel na prohlídku závodu a chce se zúčastnit dražby.

Právě technologie je v hledáčku zájemců o mlékárnu na prvním místě. Zejména do ní bylo investováno v minulosti nejvíce. Poslední velkou investicí, kterou zkrachovalá společnost PLASTCOM uskutečnila, bylo v roce 2009 vybudování nové linky na výrobu zakysaných jogurtových nápojů za 20 milionů Kč. V roce 2010 pak byla zakoupena balicí linka Multivac s nářezovým strojem Weber.

Výroba se může ihned rozjet

Někdejší vedoucí výroby a jeden z posledních zaměstnanců mlékárny Otto Fišer tvrdí, že mlékárna je schopna ihned rozjet výrobu, pokud se najde nový majitel. „Každý týden rozjíždíme naslepo výrobu, aby se technologie udržovaly v provozuschopném stavu. Stačilo by najít zaměstnance a do sedmi dnů může mlékárna vyrábět," zdůraznil. Připomeňme, že mlékárna svůj provoz zastavila loni v listopadu poté, co jeden z věřitelů, kterému mlékárna dlužila peníze, podal návrh na insolvenční řízení.

K němu se pak připojili i majitelé mlékárny. Většina z padesáti zaměstnanců dostala výpověď a dnes se v závodě až na naprosté výjimky nic neděje. Mlékárna Příšovice přitom patřila k největším v okolí. V poslední dekádě vyráběla zejména sýry, máslo a mléčné nápoje. Příští rok by oslavila 110 let od založení.

Místní lidé vidí za úpadkem mlékárny neschopnost akcionářů, kteří po smrti hlavního společníka Jiřího Tůmy nedokázali firmu řídit. Ta ještě v roce 2010 vykazovala mírný zisk. Neplacení faktur dodavatelům mléka však znamenalo postupné snižování výroby, když si farmáři našli solventnější zájemce vesměs mlékárnu Müller v Německu. I to je důvod, proč je znovuobnovení výroby v Příšovicích málo pravděpodobné zemědělci totiž mají s německou mlékárnou dlouhodobé smlouvy.