Pomyslný balík výpovědí dorazil ke svým adresátům. Pošta letos po celé republice propustí zhruba sedmnáct stovek zaměstnanců. Desítky z nich i na Zlínsku.

Státní podnik má podle vedení k propouštění důvody: efektivnější pracovní procesy a vyšší výkonnost. „Pořizujeme nové technologie, které mají menší nárok na personální zajištění obsluhy, a zcela zásadně se mění také poštovní trh. Listovní zásilky výrazně ubývají každým rokem, balíkový trh naopak roste,“ vysvětlil několik motivů k optimalizaci České pošty její mluvčí Ivo Mravinac.

Doplnil také, že pošta snižovala počet administrativních míst již ve dvou vlnách a nyní přistoupila k optimalizaci provozní části. Vyhodnocuje se tak tedy efektivita všech poštovních profesí. Hlavním cílem není pouze úspora, protože prostředky je nutné vložit do další modernizace podniku.

Nejsou to prý žádná extrémní čísla

V personálních nákladech představuje dočasná úspora desítky milionů korun. Jakou měrou tento postup zasáhne pracovníky ve Zlínském kraji? Podle Mravinace to nebudou žádná extrémní čísla.

„Ve Zlínském kraji se propuštění týká řádově několika desítek pracovníků. Zdaleka se ale nejedná pouze o zaměstnance v přímém styku se zákazníkem,“ upozornil Mravinac. Mnoho lidí totiž podle jeho slov pracuje v zázemí pošt, na třídicích uzlech, v přepravě a v dalších poštovních profesích. Termíny propouštění se pak podle něj řídí postupnými změnami v organizaci práce.

„Nejedná se o jednorázovou akci. Pošta se modernizuje postupně a jde tedy o kontinuální proces,“ doplnil mluvčí pošty Mravinac. Chod podniku to podle něj ale negativně neovlivní, bude se naopak stále snažit své služby pro zákazníky zlepšovat.

Nové technologie, moderní zařízení a hlavně úspory tak řadě lidí z pošt ve Zlínském kraji vnesly do budoucnosti spoustu otazníků. K výpovědím se ale z pochopitelných důvodů vyjadřovat nechtějí. Oceňují ale, že jim jejich dosavadní zaměstnavatel pomůže při hledání práce. „Podnik jim nabízí například personální poradenství a podporu při hledání nového pracovního místa,“ upřesnil mluvčí Mravinac.

Dopady na nezaměstnanost nebudou dramatické

Pracovníci, kteří na poště pracovali několik let, mohou mít totiž při hledání nového uplatnění problémy. Myslí si to alespoň Miriam Majdyšová z Úřadu práce ve Zlíně.

„Může jim to trvat déle,“ upozornila Majdyšová, podle které se však desítky propuštěných nijak výrazně nepromítnou do celkové míry nezaměstnanosti Zlínského kraje. „Situace je spíše příznivá a uchazečů v evidenci dokonce ubývá. Propouštění České pošty by nemělo být pro úřad práce dramatické,“ doplnila.

Jak vidí propuštění u České pošty lidé ze Zlína? Názory se různí. Jedni by například uvítali na poště lidí více, aby rychleji stíhala své zakázky, další to chápou. „Bohužel doba je taková. Nastupují technologie, které nahrazují lidskou sílu, a tak se propouští. S tím se nedá nic dělat,“ myslí si například Jan Starý.

Čtěte také: Nový šéf České pošty: Nechceme se vydat cestou zdražování služeb

MAREK HOUSER, TOMÁŠ PATRICK HYÁNEK