Když chcete něco opravdu drahého, tak si večer k televizi dejte kafe oslazené cukrem, pokuřujte u toho a na závěr to zapijte sklenkou něčeho ostřejšího. Ceny všech zmiňovaných komodit totiž od začátku roku rostou.

Třeba cukr za jediný měsíc podražil o 7,5 procenta, káva skoro o pět procent. Když se sečtou všechny spotřebitelské ceny, inflace v únoru poskočila o další desetinu procenta na 1,8 procenta. Včera to potvrdil Český statistický úřad.

I když jdou ceny vytrvale nahoru, ekonomové jsou zatím spíše optimisté. Inflaci totiž čekali vyšší, spíše kolem dvou procent.
„Za meziročním nárůstem cen stojí především růst cen potravin a bydlení,“ vysvětluje analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. Například seniory, kteří mají jiné typy výdajů, ale drahota trápí už nyní.

„O něco rychleji v posledních měsících rostou ceny spotřebitelského koše důchodců, kde mají právě potraviny výraznější zastoupení. Zatímco v lednu průměrný meziroční růst cen činil 1,7 procenta, tak důchodcům vzrostly ceny o 3,0 procenta,“ upozorňuje Šimek.

Porada koalice

Už ve čtvrtek odpoledne se opět sejdou zástupci koalice a budou znovu řešit budoucnost jednotné sazby DPH. Vláda už v předchozích dnech slíbila důchodcům, že pokud dojde k zavedení jednotné 20procentní sazby, doprovodí tento krok pravidelná valorizace penzí.

Ke zvýšení penzí by docházelo vždy, když inflace přesáhne dvě procenta. Kvůli různým vnějším tlakům (například snaha dostat do snížení sazby knihy či rohlíky) ale nakonec může změn doznat kromě DPH i valorizace.

#nahled|https://g.denik.cz/1/05/info_potraviny_zdraz_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/1/05/info_potraviny_zdraz.jpg|O kolik se meziročně změnily ceny#