„Zbývající plochy budou určeny pro další specializované prodejny s nábytkem a potravinami, restauraci s rychlým občerstvením a čerpací stanici,“ sdělil jednatel společnosti Hornbach May Meulenberg.

Konkrétní jména nájemců zatím neuvedl. „S obchodními partnery, kteří mají zájem tam stavět, vedeme jednání. V průběhu následujících měsíců s nimi uzavřeme smlouvy tak, aby jejich investice přišla společně s naším Hornbachem,“ vysvětlil Meulenberg.

S přípravnými pracemi se má začít v nejbližších dnech, společnost už má stavební povolení na vybudování napojení na ulici Rudnou, projíždět se bude kolem řeky Ostravice. „Jsem rád, že si společnost Hornbach vybrala pro své aktivity lokalitu ve Vítkovicích,“ konstatoval starosta městského obvodu Vítkovice Petr Dlabal s tím, že to přispěje k rozvoji obvodu. „Navíc tam vznikne nejméně sto třicet pracovních míst,“ dodal starosta.

Nákupní vozíky nahradí auta

Společnost Horbach už v Ostravě-Svinově provozuje jeden obchod, který byl otevřen v roce 2000. Hornbach Vítkovice bude ale podstatně větší. „Navíc bude doplněn o novinku, takzvané drive-in o rozloze pět a půl tisíce čtverečních metrů. „Zákazníci si mohou s osobním nebo i větším autem najet přímo před regály a zboží do svého automobilu naložit. A teprve poté zboží zaplatit,“ popsal ředitel výstavby Ralf Kunz. Nový Horbach se má otevírat na začátku roku 2011. Do té doby chce společnost renovovat i svůj obchod ve Svinově.

Na pozemku nad autoburzou, kde nový komplex obchodů vzniká, v minulosti fungoval hutní závod. Podle podrobného průzkumu, který si před stavbou společnost nechala udělat, ale není nijak kontaminovaný. Na části pozemku později vzniklo hřiště pro trénink fotbalistů. Na části plochy byly vysázeny stromy a keře, na zbytku pozemku je planě rostoucí vegetace. Stávající stromy budou pokáceny a budou tam nasázeny nové.

Hornbach finančně podpoří hokej

„Zároveň nám bylo uloženo, abychom na jiných místech města provedli náhradní výsadbu. Byly nám určeny přesně i druhy stromů a keřů,“ podotkl Meulenberg. Společnost také oznámila, že vyčlení jeden milion korun na sociální, kulturní či sportovní projekty ve Vítkovicích, například na podporu ledního hokeje.

Hornbach je stále rodinný podnik s kořeny v jižním Německu, vede ho už pátá generace. V současnosti provozuje 129 velkoplošných prodejen, z toho šest v České republice. Padesát procent dodavatelů sortimentu v českých prodejnách je regionálních.