Využívání kanceláří podle Pavla Nováka ze společnosti Savills CZ&SK za poslední půl rok roste, ale stále je daleko od předpandemické úrovně. „A není jasné, kdy a zda se tam dostaneme. To přirozeně nahrává provozovatelům servisovaných kanceláří, kteří nabízejí kanceláře na základě skutečného využití pracovního prostoru,“ uvedl Novák.

Specialista na pracovní prostředí v realitně-poradenské společnosti CBRE Filip Muška na trhu vnímá snahu o návrat lidí do kanceláří. Důvodem podle něj je, že pravidelné setkávání v kanceláři má pro zdravé fungování firmy velký smysl a nesporné výhody.

Kvůli práci z domova se mnohdy stírá hranice mezi soukromým a pracovním životem.
Do kanceláře jen na dva dny. Češi po pandemii chtějí pracovat z domova

Dodává ale, že zádrhelem může do jisté míry být způsob vynucování, kdy jsou stanovovány plošné limity například na tři a více dnů v týdnu práce z kanceláře. „Bez ohledu na pracovní náplň, schopnosti či povinnosti jednotlivců. To může u části zaměstnanců, kteří si na práci z domova zvykli a umějí s ní efektivně zacházet, vyvolávat pocity nepochopení či ztráty svobody,“ řekl Muška.

Adam Zvada, majitel společnosti Scott.Weber Workspace, provozující flexibilní kanceláře, coworkingové a eventové prostory, uvedl, že normálem je hybridní model práce. Zaměstnanec je pár dní doma, pár dní v práci a a stále více firem si uvědomuje, že to je i pro ně prospěšné. Samozřejmě se to týká těch pozic, u kterých lze pracovat z domu, řekl Zvada.

Hledání rovnováhy 

Zvada ze Scott.Weber Workspace uvedl, že podle studií zájem o flexibilní kanceláře a coworkingová centra vzroste do roku 2030 asi na trojnásobek.

Muška z CBRE upozornil, že řízení hybridně pracujících týmů klade nároky především na manažery, a očekává, že následující měsíce budou o hledání rovnováhy. „U většiny firem se to ustálí na 50 procentech času v kanceláři a 50 procentech práce z domova, respektive odkudkoli,“ odhadl Muška.

Podle srpnového průzkumu společnosti NMS Market Research pro Raiffeisenbank nyní umožňuje zaměstnavatel práci z domova třem z deseti Čechů
Kdo pracuje z domova, dostane od firmy příspěvek na energie, plánuje Jurečka

Denní návštěvnost kanceláří je v Praze největší od pondělí do středy, 56 až 57 procent. Ve čtvrtek klesne na 54 procent a v pátek dosahuje 49 procent, nicméně podle průzkumu Savills je vyšší, než je evropský průměr. Ten se v pátek pohybuje kolem 45 procent obsazenosti.

Ve srovnání s Prahou letos v únoru zaznamenaly nejnižší úroveň obsazenosti kanceláří Londýn West End (50 procent), Londýn City (48 procent) a Varšava (46 procent).