Z údajů ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že v domácích podnicích přibylo do konce února 170 Bulharů a 330 Rumunů. Celkem tak v ČR působí legálně zhruba 2100 Bulharů a 1600 Rumunů.

„České firmy příchod významnějšího počtu zaměstnanců z Bulharska či Rumunska nezaznamenaly, přestože se stále potýkají s nedostatkem především nekvalifikovaných pracovních sil a zaměstnanců se vzděláním technického zaměření,“ řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Nedostatek lidí je podle něj citelný především ve stavebnictví a strojírenském průmyslu. Problémem je prý podobně jako v ČR nízká mobilita pracovní síly, respektive neochota stěhovat se za prací. „Zatím se zaměstnávání uchazečů z nových zemí EU teprve rozebíhá, probíhá nábor. Potvrdilo se, že tito uchazeči jsou ochotni pracovat na pozicích, které nevyžadují zvláštní kvalifikaci,“ uvedla Jana Ženčová z personální agentury Trenkwalde Kappa People.

Půjde podle ní o méně kvalifikované pozice, dělnické profese a manuální práci. O práci v ČR mají podle Ženčové zájem spíše Bulhaři.