Novela má zpružnit trh práce a také pomoci zlepšit konkurenceschopnost firem. Umožní například zaměstnávání sezonních zaměstnanců, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou, uvedli tvůrci předlohy z řad ODS a ČSSD. Využít by to mohli zemědělské podniky a stavební firmy.

Novela podle místopředsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila vyhází ze srpnové dohody zaměstnavatelských organizací a Českomoravské konfederace odborových svazů. Platit by měla do dvou měsíců po vyhlášení ve sbírce zákonů.

Zaměstnanci na dobu určitou by také měli být podle Vystrčila příjemci všech benefitů, který zaměstnavatel poskytuje. Novela by též měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí. A může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter.

Zatím poslední novela zákoníku práce platí od letošního ledna. Mimo jiné stanovila, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky, dříve maximální doba činila dva roky. U stejného podniku by se také neměla opakovat víc než třikrát po sobě.