Podle předkladatelů byl návrh připraven z iniciativy zaměstnanců a po jednání s odbory i zástupci zaměstnavatelů. Zaměstnancům přináší několik výhod, říkají předkladatelé. Firmám má zase zvýšit konkurenceschopnost.

Pokud lidé pracují na dobu určitou, tak by podle novely měli mít mnohem vyšší mzdu než zaměstnanci v pozici agenturního pracovníka, uvádějí předkladatelé. Navrhovatelé dále podotkli, že pokud by se současná úprava nezměnila, někteří zaměstnanci by se stali agenturními pracovníky v horší pozici.

Zaměstnanci na dobu určitou by také měli být příjemci všech benefitů, který zaměstnavatel poskytuje. Novela by též měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí. A může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter.

V odůvodnění návrhu novely je napsáno, že vrací do zákoníku právní úpravu výjimek z obecné právní úpravy pracovního poměru na dobu určitou v případech vážných provozních důvodů na straně zaměstnavatele nebo z důvodů spočívajících ve zvláštní povaze práce.

Zatím poslední novela zákoníku práce platí od letošního ledna, vláda chtěla změnami přispět k větší flexibilitě pracovněprávních vztahů. Lednová novela mimo jiné stanovila, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky, dříve maximální doba činila dva roky. U stejného podniku by se také neměla opakovat víc než třikrát po sobě.

Čtěte také: Nedovolte zaměstnavateli, aby porušoval vaše práva