Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prague Food Festival: Když olomoucké tvarůžky, tak na Hradě

Praha - Myslíte si, že voda 
z kohoutku chutná všude stejně? Velký omyl. Někde je trochu slanější, jinde železitější a rozhodně pokaždé se válí po jazyku jinak, když ji smícháte s různě voňavým vínem.

21.5.2013
SDÍLEJ:

TK k letošnímu VII. ročníku Prague Food Festivalu proběhla 20. května ve Francouzské restauraci Art Nouveau v pražském Obecním domě. Na snímku Pavel Maurer a šéfkuchař Jan Horký.Foto: Deník/Divíšek Martin

Pokud o víkendu navštívíte VII. ročník Prague Food Festival (PPF), tímto nevšedním kulinářským rébusem vás provedou nejlepší český sommelier Ivo Dvořák a odborník na senzoriku Hynek Vich.

V Míčovně na Pražském hradě ovšem pravidelné návštěvníky gastronomické akce roku, předplatitele i náhodné kolemjdoucí čekají další překvapivé zážitky. Kuchařské superstar Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus, Jiří Král či Jiří Štift tu povedou kurzy vaření. Přihlášené páry a rodiny si s nimi na čtyřech sporácích během hodiny a půl krok za krokem připraví netradiční pokrm, zkonzumují ho a odnesou si recept.

„Michelinský kuchař Gordon Ramsay věří ve spojovací roli kuchyně. V dnešní uspěchané době rodiče a děti, ale ani partneři nemají čas si 
v klidu sednout a popovídat si. Příprava chutného pokrmu, experimentování a očekávání chuťového zážitku lidi nevídaně stmeluje. Z toho jsme vycházeli, když jsme chystali tuto festivalovou novinku," řekl včera zakladatel PFF a autor gastronomického průvodce nejlepšími českými restauracemi a bary Pavel Maurer.

Ani letos nepřijdou účastníci třídenní přehlídky lahůdek o mimořádné okamžiky. Ve stáncích budou k ochutnání třeba čtyřicetidenní nízký roštěnec z plemene česká stračena, ragout s chřestem a lanýži, dortík ovoněný borovicí ze svatojiřského lesa se slaným karamelem, ale i vskutku exotická delikatesa - hmyzí menu se štírem na rukolovém salátku.

Gourmet Maurer ale odmítá, že by šlo 
o bůhvíjaký výstřelek. „Než se pustíte do bifteku, trvá to hodně času, kráva či býček se musejí chovat, krmit, porazit, stěhovat přes kontinenty. To všechno stojí hodně energie 
a času. Když vám na talíř dají hromadu osmahnutých cvrčků, je to skoro zadarmo, a co do obsahu živin je to stejně hodnotné. Za třicet let bude možná kuchyně celosvětově patřit hmyzu," s trochou nadsázky říká Pavel Maurer.

Hitem letošní přehlídky na Pražském hradě se ale stane pochoutka nám daleko bližší: olomoucké tvarůžky. Právě Olomoucko se totiž v Praze představí jako první regionální gastronomická oblast. „Kromě světoznámých syrečků tu najdete i laskonky, indiánky či kremrole, tedy produkty tvarůžkové cukrárny 
z Loštic," dodává Dominika Vrkotová z festivalového týmu. Ten mimochodem čítá na 500 lidí, jen elektrikáři musejí natáhnout čtyři kilometry kabelů.

Lidem zpříjemní čas několik stanů, piknikové posezení na trávnících, dětské koutky 
a také živá muzika se školou salsy. U ní pochopitelně nebudou chybět nejlepší jihoamerické rumy a koktejly. Ve stánku Kenwood se představí čtyři italští držitelé michelinských hvězdiček.

Celá přehlídka se navíc ponese v duchu oslav 90 let rozhlasového vysílání v Česku. Povídání s gastronomickými 
i hereckými hvězdami bude moderovat Jan Pokorný. Vstupenka, která zahrnuje jedno menu v hodnotě 250 korun, vyjde na 400 korun. Grandy po 25 korunách lze dokupovat přímo v hradním areálu, voda a káva budou zdarma. Vše vypukne v pátek v poledne, předprodej vstupenek 
v síti Ticketpro končí ve čtvrtek, ale na místě pořadatelé počítají každý den zhruba s dvěma tisíci dalších návštěvníků.

Na mimořádné setkání se už těší všechny mlsné jazýčky, ale dočkat se nemohou ani šéfkuchaři luxusních hotelů. „Potkáme se konečně v terénu, ochutnáme navzájem svoje jídla, těšíme se na to jako malí kluci na čundr," popsal svoje pocity Roman Paulus, šéfkuchař restaurace Radisson Blu hotelu Alcron.

Autor: Kateřina Perknerová

21.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

parlamentní volby v Horních Počernicích, 20.10.2017
SLEDUJEME ON-LINE
37 22

První den voleb skončil. O volby je zájem, někde přišlo víc než 50 procent lidí

Miroslav Sládek v létě 2016 v Ústí nad Labem
1

V Chomutově zatkli republikána Miroslava Sládka. Kvůli nepovolené kampani

Barák na odstřel kvůli nájemníkům a očekávaná vražda: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 20. října 2017.

DOTYK.CZ

Tak teď toho mám dost – a rozpoutala nenásilnou vězeňskou vzpouru

Ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum přinášíme vzpomínky pamětníků komunistické zvůle. Dnešní příběh věnujeme příběhu Heleny Kučerové, která osmnácti let pobyla na svobodě pouhých pět let, více než 13 jich strávila v komunistických kriminálech. 

Katalánsko zůstane španělské, prohlásil král Felipe VI.

Katalánský premiér Carles Puigdemont ve čtvrtek prohlásil, že jeho parlament hodlá vyhlásit nezávislost, pokud Madrid nebude souhlasit s dialogem. Do secesní krize v pátek podruhé zasáhl i španělský král Felipe VI. Ten uvedl, že Katalánsko „zůstává a zůstane“ podstatnou součástí Španělska.

ANKETA MEZI LÍDRY: Co přejí ke 100. narozeninám republiky...

Než vhodíme lístek do volební urny, zvažujeme, co nám ta „naše“ strana a její lídr přinesou. Nižší daně, kvalitní veřejné služby, vyšší důchody, špičkové vzdělání pro děti, aktivní roli v Evropské unii – záleží na osobních preferencích. Pak také vybíráme podle toho, nakolik jsou kandidáti důvěryhodní, co už v politice dokázali, kolik slibů splnili, jak se umějí za své vize poprat doma i za hranicemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení