První desítce nejnavštěvova­nějších evropských destinací pro letošní rok vévodí Londýn a Paříž. Třetí místo s předpokládanými 10,4 miliony zahraničních turistů obsadil Istanbul. Praha evropskou desítku z hlediska počtu zahraničních návštěvníků, kteří se zde rozhodnou ubytovat, uzavírá.

Celkem MasterCard do studie zahrnul 132 světových měst. V mezinárodním žebříčku bude letos nejpřitažlivější turistickou destinací Bangkok s odhadem 16 miliony zahraničních turistů, kteří v thajské metropoli zůstanou přes noc. MasterCard žebříček zveřejňuje od roku 2010. Podle autorů studie je to letos poprvé, kdy se asijské město ocitlo na prvním místě.

Druhý letos s těsným rozdílem skončil Londýn a třetí místo obsadila Paříž. Ta je však zároveň jediným městem v první dvacítce, u které MasterCard letos očekává odliv zahraničních návštěvníků. Největší procentuální nárůst turistů naopak kromě Bangkoku letos zřejmě čeká Istanbul a Dubaj (9,5; 10,5 procenta respektive).

Autoři studie předpokládají, že pokud bude tento vývoj v Paříži a Istanbulu pokračovat, mohl by Istanbul do roku 2016 z hlediska odhadované návštěvnosti francouzskou metropoli předehnat.