Dosud magistrát uskutečnil pouze jedinou kontrolu přímo v terénu a právě při ní kontroloři odhalili uvedený problém. Pokutovanému řidiči, který neměl peníze k uhrazení kauce, policie rovněž zamezila v dalším provozování vozidla tím, že mu nasadila botičku, dodala mluvčí.

Uber se zabývá zprostředkováním smluvní přepravy, sama společnost ale v taxislužbě nepodniká a působí jen jako prostředník. V Česku služba funguje od poloviny letošního srpna.

Podnikáním Uberu se pražský magistrát zabývá dva týdny. Možná potíž může podle ministerstva dopravy spočívat ve způsobu objednávky služby, protože vozidla Uber jezdí bez označení taxislužby a bez taxametru. V takovémto případě ale musí mít řidič podle zákona ve vozidle platnou písemnou nebo elektronickou smlouvu o přepravě.

Řidičům hrozí pokuta až padesát tisíc

I elektronická verze ale musí obsahovat řadu náležitostí, jako jsou elektronické podpisy, doplnil úřad. Podle Patricka Studenera, který má rozjezd společnosti v evropských zemích na starosti, může platnou smlouvu nahradit mobilní aplikace Uber. Zákazník zná dopředu cenu přepravy, pevné ceny jsou stanoveny na internetových stránkách. Registrovány jsou v systému obě strany, jak zákazník, tak i řidič. Po něm navíc společnost požaduje, aby doložil, že má oprávnění k provozování taxislužby.

Zdánlivě byrokratická povinnost předem uzavřené smlouvy obsažená v loňské novele zákona o taxislužbě má podle odborníků omezit dřívější praxi, kdy se část provozovatelů schovávala pod označení příležitostná doprava, přestože fakticky podnikali jako klasická taxislužba. To pro ně bylo výhodné zejména v tom, že nemuseli účtovat podle taxametru a platila pro ně i jiná, mnohem mírnější pravidla.

Za porušování podmínek pro provozování taxislužby hrozí dopravcům pokuta až půl milionu korun a případné odejmutí koncese. Samotným řidičům pak pokuta až 50.000 korun a zákaz činnosti na dva roky, upozornilo v nedávné tiskové zprávě ministerstvo dopravy.

I kdyby se ukázalo, že aplikace Uber podmínky zákona nesplňuje, samotnému Uberu podle ministerstva dopravy žádný postih nehrozí. Postiženi ale mohou být samotní řidiči.