„Navrhla jsem radě, abychom podpořili města v krajích Umbrie, Lazio a Marche, které byly na konci srpna postiženy silným zemětřesením. S Itálií nás pojí velmi těsné a přátelské vztahy a věřím, že ty peníze pomohou tam, kde jsou opravdu třeba," uvedla Krnáčová.

Darovací smlouvu budou v úterý na svém jednání schvalovat pražští radní. Peníze Itálie dostane v rámci sbírky pořádané několika organizacemi, do které hlavní město přispěje.

Zemětřesení poškodila památky 

Střední Itálii letos zasáhlo zemětřesení v srpnu a na jeho následky zemřelo 298 lidí. Další otřesy koncem října zranily asi 20 lidí, do svých domovů se po nich nemohlo vrátit na 26 700 obyvatel regionu Marche. Otřesy z 30. října s epicentrem nedaleko Nursie měly sílu 6,5 stupně a byly nejsilnější za více než 30 let. Obě zemětřesení napáchala značné materiální škody a poškodila kulturní památky.

V minulosti Praha například rozdělila 20 milionů korun, kterými podpořila v roce 2010 zemětřesením postižené Haiti. Pomoc Praha nabídla před 11 lety také americkému New Orleans poničenému hurikány Katrina a Rita.

Čtěte také: Česko-čínského investičního fóra se zúčastní tisícovka hostů