Bez problémů jsou jen malé firmy

„Jen jedenáct procent z 1905 dotázaných, většinou mikrofirem a malých firem do padesáti zaměstnanců, uvedlo v anketě, že nabírá nové pracovníky a problémy s jejich hledáním nemá. Po zaměstnancích na trhu práce nyní nepátrá patnáct procent oslovených,“ informovala mluvčí komory Viktorie Plívová. Mezi těmi, kteří nehledají nové lidi, jsou spíše drobní živnostníci, sázející na pomoc rodiny.

„Obchod vedeme sami s manželkou, která opustila své zaměstnání. Měl jsem prodavačku, ale měla stále vyšší požadavky, nechtělo se jí přijít o víkendu, když jsme měli objednávky na svatby, oslavy a bylo třeba se časově přizpůsobit zákazníkům,“ vysvětlil majitel malého žižkovského květinářství, který si nepřál zveřejnit jméno. Nakonec stejně pomáhala manželka, a tak odešla ze školství, kde pracovala, a stala se květinářkou. To jsou ovšem spíše výjimky. Většina podnikatelů zaměstnance až zoufale shání. V Praze, ale i jinde firmy sahají i po ještě nedávno mladými vytlačovaných důchodcích a matkách s malými dětmi.

Mezi velké firmy sídlící v Praze patří Česká spořitelna, která si své seniory hýčká. Podle mluvčí Kláry Gajduškové jim nabízí roční smlouvy, jiní odloží odchod do penze. V řadách zaměstnanců je tak nyní kolem tří set lidí v důchodovém věku. Nedostatek lidí řeší jinak další pražská firma, konzultační a technologická společnost Logos, která odmění zaměstnance, jež do ní přilákají své spolužáky a kamarády ze studií. Maminkám zas firmy nabízejí práci na zkrácený úvazek, aby se mohly starat o děti. Touto cestou jde například Datart.

Ve výhodě jsou nyní zaměstnanci

„Zaměstnanci a nezaměstnaní se radují, zaměstnavatelé si zoufají. Situace na trhu práce se stává velmi napjatou. Uchazeči nově vstupující na trh práce jsou v nezvykle výhodné pozici, mohou si doslova diktovat podmínky,“ zhodnotila situaci Markéta Šichtařová z Next Finance. A to i mzdové, jak potvrdila anketa Hospodářské komory.

„Šedesát procent firem pociťuje tlak na růst mezd. Další čtvrtina uvedla, že tento trend zatím nezaznamenala, ale předpokládá, že se ještě letos budou požadavky na růst mezd zvyšovat,“ upřesnila Plívová s tím, že tlak na růst mezd pociťují nejčastěji stavební firmy (66 procent). Zná ho už 62 procent zpracovatelských podniků.

Napětí na trhu práce v Praze, kde žije takřka 90 tisíc cizinců, což je 7,6 procenta obyvatel města, i v dalších místech republiky má snížit větší příliv kvalifikovaných pracovníků z ciziny. Cestu do Česka jim má usnadnit vládní projekt „Zelená karta“, který má příchod zájemců o práci v Česku zbavit zbytečných byrokratických průtahů. Projektem se bude vláda zabývat v půli září a první karty by cizinci měli získat v příštím roce.

Nabízená místa obsazují cizinci

Cizinci zaplňují v Praze prázdná pracovní místa hlavně v obchodě, ve službách, ve zpracovatelských oborech, a zejména na stavbách. Podle odhadů statistiků pochází každý čtvrtý až pátý pražský stavební dělník z Ukrajiny. Právě ve stavebnictví obtížně shání pracovníky 82 procent oslovených firem. Největší hlad po nových lidech mají ve všech oborech velké firmy nad 250 zaměstnanců.

Rozšiřovat řady svých pracovníků přitom hodlá 86 procent z nich. Středně velké firmy (50 až 249 zaměstnanců) mají problém sehnat další zaměstnance v 84 procentech případů. Převis poptávky nad nabídkou na trhu práce dopadá i na 74 procent malých firem do 49 zaměstnanců.