Některým lidem to ale nevadí a potraviny i drogistické zboží zde nakupují ve velkém. „Kde jinde bych nakoupila tak levně?“ ptá se Růžena Sádlíková z Prahy 8 a pokračuje: „Kupuji zde například dušenou šunku za 60 korun kilo nebo levné pečivo. Při svém důchodu si nemůžu moc vyskakovat, tak se snažím ušetřit na jídle. Ale nemyslím, že bych nakupovala špatně.“

„Naše firma působí v metropoli již třetím rokem a snažíme se rozšiřovat počet prodejen i nabídku zboží. Cílovou skupinou našich zákazníků jsou matky samoživitelky, senioři a obecně nižší sociální vrstvy obyvatel Prahy,“ informovala Deník jednatelka společnosti Hana Havriljaková.

Firma, která začínala s prodejnou v Bohnicích, má nyní po Praze již 6 provozoven a pravděpodobně přibudou další. Zástupci firmy ale tvrdí, že neprodávají nic špatného. „Výrobky s prošlou dobou trvanlivosti u nás nenajdete. Prodáváme sice zboží s prošlou dobou minimální trvanlivosti, které může vydržet ještě roky, ale to, kde je napsáno spotřebujte do, se ze zákona po uvedeném datu prodávat nesmí. Kromě toho zákazníkům nabízíme levné zboží například s poškozeným obalem, se zastaralým obalem nebo s cedulkou dodavatele, který změnil jméno,“ říká Havriljaková.

Její slova potvrzuje i mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová: „Zboží s datem spotřeby, tedy s označením spotřebujte do se po jeho překročení nesmí prodávat. Naopak zboží s datem minimální trvanlivosti vydrží často i roky. Tyto potraviny ale musí být odděleny od ostatních a musí být řádně označené. Zákazníci musí vědět, že kupují prošlé potraviny.“

Protože do prodejen dodavatelé vozí zboží nárazově, například když končí smlouvu s nějakým výrobcem a zbývají jim zásoby ve skladu, nebo když havaruje kamion a konzervy jsou různě pomačkané, jednotlivé druhy zboží i jejich značky se v regálech rychle střídají a liší se často i prodejna od prodejny.

„Prodávali jsme například plechovkové pivo původně určené na export s cizojazyčným textem, které si nakonec od výrobce zákazník neodebral. Alkohol a cigarety ale jinak nepatří mezi zboží, které prodáváme. Zaměřujeme se na produkty denní spotřeby, jako jsou potraviny a drogistické zboží,“ pokračuje Havriljaková.

„Tam bych nešel, tak špatně na tom ještě nejsem,“ s úsměvem říká Milan Šobr před prodejnou ve Vlastislavově ulici v Praze 4. „Někteří lidé si myslí, že se u nás prodává něco špatného a proto nás udávají na České zemědělské a potravinářské inspekci nebo na České obchodní inspekci. Nám to ale nevadí. Zboží sami neustále kontrolujeme a proto ani zvýšené kontroly inspektorů nemohly nic špatného odhalit,“ zakončuje Havriljaková.