Zatímco pražská burza ukončila čtvrteční obchodování se zápornými 6 procenty, včera se její ztráta prohloubila na 10,20 procenta, což bylo nejvíce od roku 2004.

Kromě společností Zentiva a Telefónica 02, které jako jediné skončily mírně v plusu, se propadly všechny tituly. Nejvíce však ztratily těžařská firma NWR, jejích akcie se zřítily o více než 20 procent.

Důvod k radosti neměli ani akcionáři Komerční banky. Obchodování s cennými papíry se muselo několikrát přerušit. Pozastavené obchodování se z důvodu poklesu kurzu o více než 20 procent nevyhlo ani realitní společnosti Orco a NWR.

„Pražskou burzu v odpolední hodinách zachvátila doslova panika. V propadu se octily především bankovní společnosti,“ uvádí Kristýna Landová z Patria Online.

Kromě Komerční banky se v záporných číslech ocitla rakouská Erste Group, vlastník České spořitelny. Akcie klesly o více než 15 procent. Pojišťovna VIG včera zavřela se ztrátou 2,6 procenta.

Evropa byla jako „na houpačce“

Nejistota a chaos ovládly kromě Prahy také Rakousko, Maďarsko a Polsko. Burza v Moskvě si včera dokonce odepsala necelých 7 procent.

Naopak hlavní index frankfurtské burzy Dax ukončil obchodování 1,05 procenta v plusu.

Pařížská burza přidávala ještě půl hodiny před polednem 3,12 procenta, krátce před uzavřením rostla o 1,54 procenta