Obrat zahraničního obchodu meziročně stoupl o 33,2 miliardy na 488,4 miliardy korun, což je druhá nejvyšší hodnota obratu v letošním roce po 495,5 miliardy korun v březnu. Meziměsíčně se vývoz po sezonním očištění zvýšil o 2,5 procenta a dovoz o 0,1 procenta, informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Říjnový přebytek zahraniční obchodu je podle statistiků nejvyšší v historii České republiky a na jeho navýšení se podepsal zejména přírůstek aktiva u strojů a dopravních prostředků, průmyslového spotřebního zboží a zlepšení bilance obchodu s polotovary a materiály. Naopak záporný vliv na celkovou bilanci mělo prohloubení schodku u bilance obchodu s chemickými výrobky, minerálními palivy, potravinami a živými zvířaty.

„Říjnová čísla zahraničního obchodu jsou bezesporu dobrou zprávou pro českou ekonomiku. Uspokojuje především dynamika růstu vývozu. Desetiprocentní nárůst je s ohledem na vysokou srovnávací základnu loňského roku velmi solidním výsledkem, což potvrzuje historicky druhá nejvyšší měsíční hodnota českého vývozu blížící se 257 miliardám korun,“ komentoval dnes říjnové statistiky náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Vývoj v Evropě příliš důvodů k optimismu nedává

Pozitivní podle Hovorky je, že pokračuje trend rychlejšího tempa růstu vývozu na trhy mimo Evropskou unii. „Pokud jde o výhled na nejbližší období, vývoj v Evropě příliš důvodů k optimismu nedává, když ekonomický sentiment v EU nadále oslabuje,“ podotkl Hovorka.

Podle Petra Dufka z ČSOB říjnovému rekordnímu přebytu pomohla kombinace rychlého růstu exportu a slabé domácí poptávky, která brzdí dovozy na český trh. „Hlavní roli i tentokrát sehrály automobilky, kterým se stále daří navyšovat své exporty a posilovat svoji přítomnost na evropských i asijských trzích. Pomalejší dovozy však odkrývají slábnoucí domácí poptávku, a to jak spotřební, tak i investiční,“ upozornil Dufek.

Export tak nyní podle Dufka stojí především na úspěchu automobilek, zatímco ostatní výrobci začínají pociťovat úbytek poptávky. „Jak dlouho bude tento trend pokračovat, je však otázkou. Zvláště Evropa směřuje k recesi, jejíž trvání lze vzhledem k nejasnému řešení dluhové krize jen stěží odhadovat,“ dodal Dufek.

Dovoz zboží zeslábl, zatímco export relativně slušně roste

„Výsledky zahraničního obchodu v posledních měsících překvapují více, než je obvyklé, a to oběma směry, což může nasvědčovat o změnách v ekonomice. V posledních dvou měsících zeslábl dovoz zboží, zatímco export relativně slušně roste. S ohledem na stagnující průmysl tak výsledky zahraničního obchodu mohou ukazovat na útlum investiční aktivity,“ uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank jsou výsledky zahraničního obchodu příjemným překvapením a jen málo připomínají krizový stav ekonomiky. „K meziročnímu přebytku ve značné míře napomohla vysoká základna dovozu z loňska, kdy se jako o život dovážely solární panely. Zajímavější ovšem je, že přes tento efekt si dovoz udržel meziroční růst,“ podotkl Sobíšek.

Sobíšek ale upozornil, že i když je nyní česká ekonomika stále ve slušné kondici, tak už lze pozorovat známky zpomalování v cyklických odvětvích, vázaných zejména na výrobu a zpracování kovů. „Zpomalování se zatím projevuje víc na straně importu než exportu, což ale dává obchodu horší perspektivu do dalších měsíců. O stejném jevu vypovídá i struktura průmyslové výroby. Určitému zpomalení se proto export nevyhne, i když zatím nic nenasvědčuje jeho kolapsu podobnému roku 2009,“ dodal.

Přebytek vzrostl v obchodě s Francií a Slovenskem

Podle ČSÚ vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 9,8 procenta, tedy o 12,7 miliardy Kč, naopak jejich dovoz klesl o 1,9 procenta, čili o 1,8 miliardy Kč. Dovoz minerálních paliv proti loňskému říjnu stoupl o 4,4 procenta, tedy 0,8 miliardy korun. Ovlivnil to hlavně vyšší dovoz zemního plynu, dovoz ropy byl meziročně nižší.

Přebytek obchodní bilance se státy Evropské unie se meziročně snížil o 1,6 miliardy Kč na 56,9 miliardy Kč. Se státy mimo unii skončila bilance deficitem 31,4 miliardy Kč a v porovnání s loňským říjnem byl o 13,4 miliardy Kč menší. Přebytek vzrostl v obchodě s Francií a Slovenskem. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Ruskem, Ukrajinou a USA. Deficit se zmenšil v obchodě s Čínou a Japonskem. V obchodu s Ázerbájdžánem a Koreou se schodek prohloubil, obchod s Nizozemskem, Rumunskem a Německem zaznamenal pokles přebytku.

V lednu až říjnu vzrostl vývoz o 14 procent a dovoz o 12,3 procenta. Obchodní bilance za toto období skončila aktivem 159,8 miliardy Kč, které tak meziročně bylo o 48,5 miliardy korun vyšší. Bilance se zlepšila hlavně u strojů a dopravních prostředků, naproti tomu u obchodu s minerálními palivy a chemickými výrobky se prohloubil schodek.