Z analýzy vyplývá, že tempo růstu bylo víceméně stejné u dražších i levnějších bytů. Tomu odpovídá i to, že ceny nájmů na sídlištích letos dosáhly zhruba úrovně cen na Novém Městě v roce 2014. Nejdražšími katastry z hlediska nájmů jsou Josefov, Malá Strana, Staré Město a Nové Město. Nejlevnější jsou naopak Šeberov, Benice či Kolovraty.

Ilustrace tématu bydlení 3. května v pražských Nuslích. V pozadí Vyšehrad.
Nájemné v městských bytech podraží. Sleva byla nesystémová

"Nízká nabídka a regulace na bankovním trhu generuje zvýšenou poptávku po nájemním bydlení a tato situace se týká celého města. Je třeba intenzivně pracovat na doplňování potřebného počtu bytů jak ze strany soukromých investorů, tak města, aby se nabídka nájemního bydlení rozšířila," uvedl náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (za TOP 09).

Cenu zvyšuje dostupnost práce či park v okolí

Analýza hodnotila také to, jaké faktory mají vliv na výši nájemného v dané lokalitě a na míru jeho růstu. Podle statistického srovnání je draží nájem v bytech, které mají větší množství pracovních míst v okruhu dvou kilometrů, vliv hraje i blízkost parků a umístnění v centru města. V případě výše nájmů i jejich růstu hraje roli počet nově dokončených bytů v dané lokalitě, což je ale pravděpodobně dáno vyššími nájmy v novostavbách.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.
Odborníci: Ochrana nájemníků je extrémní, ceny nájmů rostou

Metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Podle údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group zdražování nových bytů v Praze na konci září zrychlilo meziročně na 11,5 procenta. Mezičtvrtletně ceny vzrostly o 4,6 procenta na 106 713 korun za metr čtvereční. Počet prodaných bytů za tři čtvrtletí meziročně vzrostl o čtyři procenta na 3950.

Vedení města chce bytovou krizi řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jako je podpora družstevní výstavby či zastavení privatizací městských bytů. Ty by měly sloužit zejména sociálně slabším a pro město potřebným profesím, jako jsou zdravotníci či učitelé.

Někdejší sanatorium pro komunistické prominenty na Malvazinkách
Léčili se zde soudruzi, teď tu vzniknou byty a poliklinika