Podle Asociace pro elektronickou komerci, (což je reprezentativní sdružení se 448 členy z řad velkých internetových obchodů, finančních institucí a společností z oblasti informačních technologií), by objem nákupů měl být letos ve srovnání s loňským rokem o patnáct procent vyšší. V každém případě má vůbec prvně padnout hranici tržeb sto miliard korun.

„Ze zkušeností víme, že spotřebitelé zřejmě nejvíc utratí v týdnu, který začne v pondělí 11. prosince. Osob-ně považuji tento týden za poslední vhodný na vystavení objednávky, aby zboží dorazilo včas,“ říká Jan Vetyška, výkonný ředitel zmíněné asociace.

Pokud se rozhodnete nakupovat dárky online, vyhněte se však raději veřejně přístupným internetovým sítím, například v kavárnách. Stupeň zabezpečení je u nich nízký. Pro placení je pak lepší používat speciální kartu (tzv. virtuální), která není spojená se žádným konkrétním účtem. Taková cesta je jistější.

PŘIJDE PŘÍSNĚJŠÍ ZÁKON

O zneužití platební karty se člověk často dozví až při kontrole bankovního účtu, kdy zjistí operaci, kterou sám neprovedl. Určitou pre-vencí představuje zasílání krátké textové zprávy do mobilního telefonu, která majitele informuje o každé změně na bankovním účtu. V důsledku toho lze na situaci okamžitě reagovat.

Ilustrační foto
Během adventu prosvítíme kvantum elektřiny. Jak můžeme ušetřit?

Druhem ochrany je také vhodné pojištění: „V rámci pojištění domácnosti lze využít připojištění tzv. kybernetické asistence, v rámci které lze ověřit, jakým způsobem došlo ke zneužití karty a poté učinit kroky potřebné k ochraně klienta,“ uvádí Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Ještě než se dostanete k samotnému placení, prodejnu si prověřte prostřednictvím referencí. Z tohoto zdroje snadno zjistíte míru spokojenosti jiných zákazníků se zbožím i postupem obchodu při reklamacích. Není to pochopitelně stoprocentní pramen, ale lepší než žádný. I když už se blýská na časy. Zhruba začátkem roku 2020 by měla platit nová unijní směrnice, která nepoctivým internetovým obchodníkům přistřihne křídla. Evropský parlament je schválil v říjnu.

Cílem je odstranit právní mezery, které nyní ještě existují v jednotlivých státech. Kontrolní orgány získají mnohem větší práva.

Za prvé, půjde o pravomoc požadovat od registrátorů domén a bank informace potřebné pro odhalení podvodů. Za druhé, bude možné vykonávat i nákup zboží v utajení, tedy pod změněnou totožností kontrolora. Bude možné omezit také přístup k webovým adresám lapků, pokud by neexistovaly žádné jiné účinné prostředky na zastavení nezákonné praxe.

Ilustrační snímek
Půjčka na dárky? Chvilka radosti se může změnit v těžké břemeno

NENÍ KARTA JAKO KARTA

Ale vraťme se zase do přítomnosti. Při volbě způsobu platby si dejte pozor na zasílání peněz předem a spíše se této formě vyhněte. Ne-jenže nelze vyloučit již zmíněné zneužití karty, ale mo-hou nastat i problémy s obsahem dodávky. Když už platba kartou, pak v takové bance, která za obchodní operaci ručí. Když obchod zboží nedodá, banka vám peníze vrátí. O službu je nutné žádat, ale pokud obchodník neprokáže, že zboží dodal, banka je na straně zákazníka.

Mezi znaky uvážlivého přístupu k nákupu přes internet patří i upřednostnění stránek se symbolem zámku. Ten najdete na začátku řádku pro zadávání internetové adresy. Jde o bezpeč-ný protokol, ve kterém jsou posílaná data zašifrována. Chybí-li zámek, osobní údaje tam raději nesdělujte.

Dárky by se v zásadě neměly financovat z půjček. „Pokud se však jedná o věci, které jsou užitečné, dlouho vydrží, a navíc udělají radost, proč ne. Krátkodobý nedostatek financí lze navíc překonat využitím kreditní karty s příslušným bezúročné obdobím,“ říká Gabriela Brůhová ze Sberbank.

Při nákupu na internetu byste neměli opomenout srovnat si nabídky. Není totiž nic jednoduššího, než se v rychlosti podívat do různých srovnávačů. Jistě si však dejte pozor na podezřele nízké nabídky. Pravděpodobnost neserióznosti je zde vysoká.

Povánoční slevy v obchodech v Plzni.
Obchodní inspekce si posvítila na akční zboží, některé má problémy s dvojí cenou