Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pribináček nám chutná už šedesát let

Přibyslav – Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi.

5.4.2014 8
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když české a slovenské děti už od začátku milují právě tu originální? Letos je tomu už 60 let, kdy si první labužníci mohli vychutnat tvarohovo-smetanový dezert vyrobený podle této jedinečné české receptury. Víte ale, proč Pribináček opravdu vznikl a co všechno musel překonat?

Předchůdce

Psal se rok 1923, když v Přibyslavi vzniklo mlékařské družstvo. Tehdy se zabývalo výhradně výrobou sýrů. Až v roce 1947, kdy děti v poválečném období potřebovaly skutečně hodnotnou výživu plnou vápníku, přišly mlékárny s novinkou. S čerstvým vydatným mléčným dezertem. Tehdy si jej zákazníci odnášeli domů v kelímcích s názvy Eva, Bivoj nebo Mocca.

Pramen zdraví z Posázaví

Protože šlo nejen o kvalitní, ale pro děti také velmi chutný zdroj výživy, jeho spotřeba prudce rostla. Tehdejší ředitel závodu společně se svojí manželkou však na vylepšení technologie jeho výroby neustále pracovali, až vznikla dnes tak oblíbená pochoutka z tvarohu a smetany. Zlomovým se stal rok 1954, kdy receptura dospěla do podoby, jak ji známe nyní. Dezert byl překřtěn na Pribináček a začala se psát, dnes již šedesátiletá, úspěšná historie této legendární značky. V té době vznikl také slogan Pramen zdraví z Posázaví, který je s Pribináčkem dodnes neodmyslitelně spjat.  „Už tenkrát byl Pribináček vytvořen tak, aby měl chuť, kterou mají děti rády a zároveň jim dodal energii," říká jednatel společnosti TPK  Oldřich Obermaier s tím, že tehdy existovalo 16 různých příchutí, a to včetně zeleninové.

Jak vznikla konkurence

Pribináček byl sice velmi žádaným zbožím, ale často také nedostatkovým. Rozvoz z Přibyslavi do vzdálenějších koutů republiky totiž limitovala jeho krátká trvanlivost a objednávek stále přibývalo. Proto netrvalo dlouho a úřady nařídily Pribině, aby jeho recepturu předala i ostatním mlékárnám v tehdejším Československu a dokonce i zaškolila jejich zaměstnance. Tak jednoduše se tehdy konkurence dostala k naprosto jedinečnému výrobnímu tajemství. Navzdory tomu zůstává právě Pribináček symbolem dezertů pro děti.

Ať žijí duchové!

Oblíbený dětský dezert Pribináček inspiroval také tvůrce filmu Ať žijí duchové. Vzpomínáte na scénku, kdy se děti dožadují u Lubomíra Lipského alias vedoucího samoobsluhy Jouzy knihy stížností, protože „nejsou Pribiňáky"? Když přidaly ještě píseň Jaroslava Uhlíře Pramen zdraví z Posázaví, v níž opěvují zmíněné výrobky mléčné, nemohla si společnost Pribina přát lepší reklamu. „Tehdy nás navíc stála jen několik kartonů Pribináčků na natáčení," dodává  Obermaier.

Tajemství úspěchu? Původní receptura

Sortiment Pribináčku po dobu existence značky prošel významným vývojem. Kromě toho klasického v mnoha příchutích existuje také řada specialit – Tyčinka, Piškotík, , Mixík a Ovocík.  Veškeré inovace nicméně stále spojuje osvědčená kombinace tvarohu a smetany – tak oblíbená našimi dětmi. „Tajemství Pribináčku je ukryto v jeho původní, nijak komplikované, receptuře, kterou tvoří kombinace tvarohu a smetany. Toto chutné spojení spolu s neodmyslitelným kocourkem na obalu je základem úspěchu značky," dodává marketingový ředitel Pribiny Jan Dietl.

Rok oslav a soutěží

V Čechách je dnes jen málo značek, které za sebou mají tak silnou tradici, jako má Pribináček. 60.narozeniny jsou proto důvodem k velké oslavě. A právě pro ty, kteří si chtějí zavzpomínat na své dětství, připravil Pribináček překvapení: „V rámci oslav jsme se rozhodli přijít na trh s limitovanou edicí dvou nových příchutí pro dospělé, kteří si Pribináček pamatují ze svého dětství," prozradil Jan Dietl s tím, že obě novinky – Káva a Karamel – budou k dostání pouze v letošním narozeninovém roce. Mimo zmíněnou edici přichystal Pribináček také celou řadu aktivit a soutěží pro své nejmenší fanoušky. Sledovat je můžete na www.pribinacek.cz nebo na facebook.com/pribinacek.cz.

Julie Hájková

Autor: Redakce

5.4.2014 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:
Juraj Chmiel
3

Velvyslanec Chmiel vysoudil přes dvě stě tisíc korun. Stíhán byl neprávem

Ponorka A.R.A. San Juan
AKTUALIZOVÁNO
1 4

Bouchání do stěny. Námořnictvo možná zachytilo ztracenou ponorku

Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

/VIDEO/ Víte, kdo má zbrojní průkaz, kdo podporuje stavbu mešit v Česku nebo který uchazeč o Hrad chce přijmout euro? Celkem na 30 otázek odpovídali prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Mirek Topolánek při cestě prezidentským vlakem. Prohlédněte si galerii, jak se vyjádřili k jednotlivým tématům.

Nová Sněmovna odstartovala: Poslanci se hádali o imunitní výbor

Zákonodárci vzešlí z říjnových voleb dnes složili slib a poprvé zasedli do poslaneckých lavic. Hladký průběh jednání se ale zadrhl na návrhu počtu členů mandátového a imunitního výboru (MIV).  

Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Za druhé světové války tisíce japonských dobrovolníků narukovaly k pilotům kamikaze. Ti se pak s letadly plnými výbušnin vrhali střemhlav na spojenecké lodě. Současná anketa britské stanice BBC ukazuje, že díky vlivu nacionalistů se sebevražední letci v očích nové generace opět stávají hrdiny.

Opravdu nejde o vtip: londýnské autobusy by mohly jezdit na kávu

Americká stanice CNN přišla se zdánlivě úsměvnou zprávou. Známé dvoupatrové autobusy v Londýně možná už brzy budou jezdit na nové biopalivo, jehož základní složkou je kávový olej.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT