Dohromady 64 procent tvoří odpovědi lidí, kteří uvedli, že situace jejich domácnosti je buď stejná jako před rokem, trochu se oproti té době zlepšila, případně se dokonce velmi zlepšila. U hodnocení všeobecného stavu české ekonomiky se takto vyjádřilo celkem 58 procent lidí. Svého dna za posledních několik let dosáhlo smýšlení tuzemské veřejnosti o ekonomickém stavu ČR v březnu 2009. Tehdy si jen 19 procent lidí myslelo, že republika je na tom ekonomicky stejně, lépe, respektive mnohem lépe než o rok dřív. Všichni ostatní mínili, že situace se za rok trochu nebo hodně zhoršila.

Vyšší optimismus je ale letos patrný nejen ve srovnání s rokem 2009. Obyvatelé České republiky svět ekonomiky i hospodaření vlastních domácností vidí ve světlejších barvách i ve srovnání s loňským březnem. „V loňském roce panovala mezi lidmi výrazná skepse jak při zpětném hodnocení, tak při výhledech do budoucna. Aktuální výzkum však již ukazuje změnu postojů, zvláště v hodnocení celkové ekonomické situace v ČR," uvedla agentura v dnešní tiskové zprávě. Průzkum se uskutečnil od 11. do 20. března na souboru 1070 českých respondentů starších 18 let.

Při hodnocení ekonomického vývoje v Česku za posledních dvanáct měsíců si 46 procent dotázaných myslí, že situace zůstala stejná. To je o dvacet procentních bodů více než v loňském průzkumu. Zhoršení sice stále pociťuje 42 procent respondentů, ale ve srovnání s rokem 2013 se velikost této skupiny zmenšila o 28 procentních bodů. Názor, že se ekonomická situace v Česku zlepšila, zastává 12 procent dotázaných, což je o osm procentních bodů více než loni.

Optimističtější jsou Češi i ve výhledu na následujících dvanáct měsíců. Přibližně třetina občanů sice očekává zhoršení situace, ale 45 procent věří, že zůstane v současném stavu, a necelá čtvrtina dokonce očekává zlepšení.

Situace domácností

O finanční situaci vlastní domácnosti více než polovina Čechů, konkrétně 53 procent, uvedla, že za poslední rok zůstala stejná. Podle 36 procent se zhoršila a přibližně desetina vnímá zlepšení. „Zpětný pohled na finanční situaci respondentů rovněž ukazuje zlepšení situace, i když ne tak výrazné jako v hodnocení ekonomiky celkově," uvedl STEM. Skupina lidí, kteří hovoří o zhoršení, se zmenšila o 14 procentních bodů. Naopak je o 11 procentních bodů více těch, kteří ji považují za stejnou.

Ve vyhlídkách na další rok jsou jednotlivé skupiny podobně velké. O něco více než polovina dotázaných zastává názor, že se finanční situace rodiny nezmění. Pesimistická je třetina, optimistická přibližně desetina.

Větší optimismus ve všech otázkách panuje mezi lidmi s vyšším vzděláním a u materiálně lépe situovaných občanů, shrnul STEM.