Připravil tradiční značkový speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51, který se dosud v Holbě vařil jen na Vánoce a v létě při příležitosti pivovarských slavností. Letos bude poprvé k mání také o Velikonocích, a to v sudech i lahvích.

„Nejedná se o sériovou výrobu, jeho množství tedy zůstává omezené. Očekáváme velký zájem ze strany restaurací. Lahvový speciál je pak už nyní k dostání na pultech prodejen,“ uvedl obchodní ředitel hanušovického pivovaru Zdeněk Mareš.

Velikonočního speciálu v Holbě uvěřili celkem osm set hektolitrů. Z toho polovina naplní osmdesát tisíc lahví, zbytek se prodá v sudech do restaurací.

Speciální receptura

Ve srovnání s běžným pivem vyžaduje Šerák Speciál vyšší podíl sladu i aromatického chmele, zvláštní je také receptura. „I když má speciál vyšší hořkost, musí zůstat jemná a lahodná. Toho se dá docílit správným výběrem chmelových odrůd a speciálním způsobem chmelení,“ vysvětlil sládek hanušovické Holby Luděk Reichl. Prozradil jen, že se do speciálu dává žatecký chmel a chmelení probíhá natřikrát.

Speciál má mimořádně dlouhou dobu výroby. Jen v ležáckých sklepích, kde dozrává a dokváší, stráví dva měsíce. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost. To znamená, že hotové pivo už neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým.

„Speciál není určený na zahnání žízně. Jeho konzumace přináší výjimečný zážitek, a to nejen pro pivní fajnšmekry. Ideální je vypít jedno až dvě,“ radí sládek Reichl.