Ťok tak reagoval na opakovaný dopravní kolaps, ke kterému došlo v inkriminovaném úseku mezi 90. a 104. kilometrem v uplynulých dnech. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) navíc v sobotu během kontrolního dne zjistilo, že na opravě vysypaných kaveren nikdo nepracoval. Zakázka přitom měla být podle původního harmonogramu již dokončena tak, aby náročný zimní provoz na zkoušené hlavní tepně republiky žádné opravy neblokovaly.

Kvůli sněhu a kamionům stála dálnice D1.
Kolaps na D1 rozvířil emoce. Dopravci a stát se přetahují, kdo za něj může

Provoz je v místě stále sveden do dvou zúžených pruhů. V minulém týdnu situaci zkomplikovalo sněžení, uvízlé kamiony dálnici ucpaly. Ťok pak obvinil řidiče kamionů, že za kolony mohou oni. Dopravci kontrovali prohlášením, že ŘSD situaci podcenilo.

Zakázku za 1,75 miliardy korun na rekonstrukci dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem získalo sdružení tvořené italskou firmou Toto Costruzioni Generali a českou stavební společností Geosan Group. Podle vyjádření firmy Geosan stavba nabrala zpoždění mimo jiné kvůli pozdnímu předání dvou stavebních povolení a nepředvídatelným podmínkám při budování středové kanalizace.

Ilustrační foto
ŘSD: Úsek na D1 u Humpolce o víkendu nikdo neopravoval