Této možnosti postupně využila zhruba tisícovka lidí, kteří se měli přesvědčit o tom, že Foxconn je firmou moderní a přátelskou. V celém areálu však bylo kvůli výrobnímu tajemství přísně zakázáno fotit.

Po průchodu recepcí se jako první návštěvníků ujala personalistka Mirka Hebrová. Ta například vyvrátila fámu, že závod se má přesunout do Maďarska, a informovala o počtu zaměstnanců. Těch v Kutné Hoře pracuje v současné době ve dvousměnném provozu okolo tisíce.

Po občerstvení párkem s hořčicí a chlebem se už všichni zvědavci těšili na odtajnění výrobní linky, kde se kompletují a testují monitory a počítače. Prohlídka za běžného provozu trvala půldruhé hodiny, což se někomu zdálo až zbytečně moc.

„Exkurze byla zajímavá, ale moc dlouhá. Ještě musíme stihnout dojít k volbám,“ naznačil pokračování svého sobotního programu Jan Snížek z Kutné Hory.

Jiní porovnávali pracovní prostředí. „Musím říct, že tady je na rozdíl od mého působiště opravdu čisto,“ uvedl jeden z dělníků ze sousední firmy ČKD.

Fontána před továrnou symbolizuje svět bez hranic

Návštěvníci prvního dne otevřených dveří v kutnohorské továrně společnosti Foxconn si na upraveném prostranství před vstupním schodištěm nemohli nevšimnout krásné fontány.

Jedná se o stavbu, která vzbuzuje různé asociace. Například, že uprostřed fontány otáčející se koule je symbolem Země a proudící voda symbolizuje energii, která vše pohání.

Lze ji však také vnímat jako symbol nadnárodního významu Foxconnu, tedy společnosti, v níž se setkávají lidé mnoha kultur, národností a jazyků, žijící na této zemi.

Fontána je velmi podobné té, jež stojí před hlavním závodem společnosti Foxconn v Číně. Zadání respektovalo čínskou filozofii – bez ostrých rohů. Použitým materiálem je indická žula, samotná koule váží 1250 kilogramů. Ta je nadnášena proudem vody, který rovněž způsobuje její otáčení. Kromě instalace koule bylo náročné zejména vyrovnání stejnosměrného vějíře stékající vody.

Zdroj: měsíčník Živý Foxconn 1/2008

Luboš Hájek, Petr Franc