Růst se zpomalil zatím jen v případě starších bytů a domů. Dvoupokojový byt ve známém bratislavském sídlišti Petržalka stál loni v lednu kolem 98 tisíc eur, v prosinci 2016 se dostal až na 107 tisíc eur. Aktuální cena takového bytu se nyní pohybuje na 111 tisících eur a dá se předpokládat, že dál neporoste. Ředitel společnosti Finanční Kompas Maroš Ovčarik Pravdě řekl, že v únoru se počet nově čerpaných úvěrů zpomalil.

Slovenský premiér Robert Fico.
Fico vrátí služební byt. Doufá, že uleví státní pokladně

Vliv má i zmiňované pravidlo o zbývajících finančních rezervách zákazníků. Po odečtení splátky a měsíčního zákonného minima (198,09 eur na osobu) musí zákazníkovi zůstat pětiprocentní rezerva z příjmu na každého člena domácnosti. Od července to bude už deset procent a od ledna 2018 dokonce 20 procent. „Opatření NBS omezí hypotéky pro některé skupiny klientů," tvrdí Ovčarik. Což se projeví na realitním trhu hlavně u starších bytů.

Ceny větších, třípokojových, bytů ve starší zástavbě rostly v hlavním městě Slovenska ještě loni meziročně o osm procent. Letos už jen o pět procent a v tomto čtvrtletí už jenom o 0,31 procenta.

Ilustrační foto.
Slovensko po kritice změnilo ceny elektřiny, stát chce větší vliv

Nejlacinější bydlení na Slovensku pořídíte v Nitranském kraji. Třípokojové bydlení stojí v průměru 55 tisíc eur. Druhý nejlacinější je Prešovský kraj s 56 tisíci eury a Trenčínský s necelými 59 tisíci eur za třípokojový byt. Realitní kanceláře už zaznamenali i pokles cen. O devět procent klesly byty v bratislavských čtvrtích Staré Město a Rača.

Zdroj: Youtube