Z více než jednašedesáti tisíc práceschopných lidí v břeclavském okrese bylo v srpnu 3406 bez práce. To je zhruba stejné číslo jako za červenec. Poměrně dost nicméně stoupl počet volných míst.

„Nebyla skoro žádná zima. V zemědělství pracovalo i dost brigádníků ze Slovenska a firmy spíš nabíraly na práci studenty formou dohod než lidi evidované u nás,“ vysvětlil podobná čísla grafu míry nezaměstnanosti za poslední měsíce ředitel Úřadu práce Břeclav Lubomír Marko.

Třiadvacetiletý Jiří Vízdal je na úřadu práce evidovaný od minulého týdne. Po propuštění z předchozího zaměstnání se ohlíží po práci elektromechanika. „Nevím, co mi nabídnou, ale myslím, že se snad něco najde,“ doufá mladík. Má šanci uspět. Podle srpnových čísel bylo na tuto profesi devatenáct uchazečů a pět volných míst.

V konečném důsledku ovšem platí stará pravda - kdo chce, ten práci najde. Takové prodavačky mají i přes velkou poptávku trhu podle všeho větší ambice. Pracovní úřad evidoval stojednasedmdesát uchazečů o toto zaměstnání. A současně nabízí devětadvacet volných míst.

Chybí pokladníci

Lidé se přesto do obchodů za prací nehrnou. Důvod? Kromě nízkých platů je to malý zájem o učební obory prodavač-pokladník. Potvrzuje to i předsedkyně představenstva spotřebního družstva Jednota Mikulov Vlasta Ličmanová.

„Ne každý chce dělat v obchodě, kde fungují také víkendové služby,“ vysvětlila s tím, že o víkendu a státních svátcích chtějí mít lidé volno.

Nejvíce lidí bez práce bylo v srpnu v Dobrém Poli, a to téměř jedenáct procent z aktivních obyvatel. Naopak procentuálně nejméně nezaměstnaných žije v Bavorech. Z dvou set dvaceti šesti práceschopných jich uplatnění marně hledá pouze sedm - tedy zhruba tři procenta.

„Abych pravdu řekl, tak si to moc dobře vysvětlit nedokážu. Možná je to ale tím, že tady máme dobré dopravní spojení. Nic jiného mě nenapadá,“ přemítal starosta Bavor Petr Žluva. Podle něj je v obci zaměstnanost v posledních letech vysoká. Leccos by se však mohlo změnit v následujících týdnech, kdy úřad práce mohou zahltit absolventi škol.