Prodejce Nay působí na Slovensku, na český trh vstoupil v závěru roku 2008 otevřením maloobchodních prodejen v Olomouci a Třebíči. Obě prodejny jsou již několik měsíců zavřené. V prohlášení pro insolvenční soud firma uvedla, že má více věřitelů a souhrn všech závazků překročil 110 milionů korun, a převyšuje tak hodnotu majetku, který činí zhruba 1,5 milionu korun. Jedinou provozovnou je kancelář v sídle české pobočky Nay CZ.

„Ukázalo se, že zvolený obchodní model nepovede k efektivnímu vstupu na český trh, přestože mateřská společnost je na slovenském trhu úspěšná,“ sdělil v insolvenčním návrhu jednatel Nay CZ Jakub Střeštík. Firma se letos pokusila jednat o prodeji podniku, zvažovala také koupi konkurenční společnosti. „Akviziční jednání však nakonec neskončila úspěšně a další pokračování provozu podniku, byť v jiném obchodním modelu po akvizici, tedy nejde očekávat,“ uvedl Střeštík.

Česká pobočka po celou dobu hospodařila se ztrátou, v roce 2008 to bylo 22,7 milionu korun, o rok později 53 milionů a loni vykázala ztrátu 49,3 milionu Kč. Výsledek v prvních letech souvisel se vstupem na trh a mateřská firma ztráty kryla například příplatkem mimo základní kapitál společnosti ve výši 53 milionů korun. Další vývoj podle firmy ovlivnily „prudké ekonomické změny, které otřásly světovým hospodářstvím a které se zejména od roku 2009 promítají i do ekonomiky České republiky.“