Zhruba 87 procent loňské produkce představoval dlouhodobě nejrozšířenější kapr. Jeho produkce se meziročně snížila o 226 tun živé hmoty na 17.972 tun. Naprostá většina vylovených ryb pocházela z rybničních chovů, zbývající zhruba čtyři procenta byly ryby chované ve speciálních zařízeních. Na vývoz směřovalo 8600 tun ryb, tedy 41 procent z celkového výlovu.

Konzumace sladkovodních ryb v tuzemsku do roku 2011 několik let po sobě mírně rostla spolu s postupně rostoucí produkcí. Proti průměru Evropské unie je ale stále méně než třetinová. Evropský průměr je přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele.

Kromě převažujícího kapra mají v tuzemských chovech významněji chovány další býložravé ryby jako tolstolobik a amur. Z lososovitých ryb mají největší zastoupení pstruh duhový a siven americký. Chová se také lín obecný a z dravých ryb především štika, candát a sumec.

Součástí odvětví je rekreační a sportovní rybářství na vodních plochách vyhlášených státem jako rybářské revíry. V Česku je zhruba 400.000 regis­trovaných sportovních rybářů. Ti loni podle odhadů na udici ulovili zhruba 4000 tun ryb. K chovu ryb se v ČR využívá 41.000 hektarů rybníků. Produkci ryb se věnuje asi stovka podniků.