Na nedostatek technicky vzdělaných středoškoláků a učňů dlouhodobě poukazují ministerstvo školství, ministerstvo průmyslu a obchodu i politické strany. Převažující zájem mladých lidí o humanitní obory podle nich vede k nerovnováze na trhu práce, kdy podniky nemají dost kvalifikovaných techniků, zatímco absolventi humanitních škol často končí na úřadech práce.

Hospodářská krize podle Juříčka ukázala, že lépe se s oslabením vypořádaly země, kde má silnou roli průmysl. Česko mezi takové státy patří, podle Juříčka by tomu tak v budoucnu ale už být nemuselo. "Dnes už nemáme s kým konstruovat, nemáme s kým vyrábět," varoval. "Generace techniků postupně odchází a do budoucna by celá tato situace nevzdělanosti technických oborů by mohla ohrožovat ekonomiku České republiky," dodal.

SPČR tomu chce bránit zavedením podobné praxe, která již funguje například v Německu. Ve vzdělávání by se mělo přihlížet k potřebám trhu práce, takže by učební obory vycházely z reálných potřeb firem. Podniky by se pak na vzdělávání podílely prostřednictvím firemních stáží pro učitele i žáky a zajišťováním odborného výcviku.

"Vzdělávací systém bude odpovídat pracovnímu trhu," řekl Juříček, jak si představuje výsledek celého projektu. Dnes je podle něj situace opačná a vzdělávací systém se staví podle požadavků rodičů, ale nebere ohled na využitelnost jednotlivých vzdělávacích oborů v praxi.

Miliony z evropského sociálního fondu

Projekt Pospolu je spolufinancován z evropského sociálního fondu. Do škol a do firem by v jeho rámci mělo jít 53 milionů korun. Podle Juříčka budou čtyři pětiny prostředků směřovat přímo pro studenty a školy.

Projekt podporuje i Česko-německá obchodní a průmyslová komora. "Jde o budoucnost České republiky, o její atraktivitu," řekl dnes k dopadům projektu prezident komory Rudolf Fischer. "Česko už není zemí s nízkými náklady na pracovní sílu. Kvalifikace zaměstnanců je jedním z motorů, které jí mohou přinést větší konkurenceschopnost," zdůraznil.

Juříček také uvedl, že mezi českými podniky je o účast v projektu Pospolu velký zájem. Zároveň podotkl, že projekt je sice zaměřen především na střední školy, SPČR by ale do budoucna chtěl vytvořit obdobný projekt i pro základní školy, aby vzbudil zájem o technické obory i u mladších dětí.