Podle ČSÚ měla výkonnost v průmyslu klesnout v červnu meziročně o 12,3 procenta, to je zhruba o deset procent menší propad než vykázal předchozí květen.

„Jedná se pro nás o milé překvapení. Trh očekával pokles kolem 17 %. Zdá se, že ledy začínají tát a recese je již na ústupu,“ říká například hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Podle některých je to již známka lepšících se časů. Přesto ekonomové a experti jsou v jakýchkoli absolutních prohlášeních raději zdrženliví.

“Situace českého průmyslu se začíná stabilizovat a obracet k lepšímu,“ konstatuje prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. „Jestli se jedná o skutečný dlouhodobý obrat k lepšímu nebo jen ojedinělý záblesk, je velmi těžké odhadnout. Přestože údaje o stavu průmyslu v červnu nejsou důvodem k jásotu, jsou minimálně signálem, že to nejhorší mají tuzemské podniky pravděpodobně již za sebou,“ uvedl.

Zatím není úplně jisté, co za nečekaným zlepšením stálo. Jestli zavedení šrotovného v sousedním Německu, či možnost odpočtu daně z přidané hodnoty u firemních osobních vozů. Podrobná data totiž Český statistický úřad zveřejní až v srpnu.

Podle ekonomů je na výsost pravděpodobné, že statistická data by měla být už jen lepší. Ovšem co se týče nezaměstnanosti, nedá se podle expertů očekávat žádný prudký obrat k lepšímu.

„Vzhledem k masivnímu propadu výroby se není čemu divit, že průmysl propouští. V červnu měl o 13,3 % zaměstnanců méně než před rokem,“ říká Vladimír Pikora. „Růst nezaměstnanosti tedy nekončí, průmysl je jeho motorem,“ dodává. Ale i zde vysvítá alespoň určitá naděje na zlepšení situace. Nasvědčovat tomu má fakt, že řada firem, které byly v problémech, přestala omezovat výrobu a pracuje se v nich plných pět dnů v týdnu, jako dříve.