Na rozdíl od úrokových sazeb klesly v říjnu počty i objemy hypotečních úvěrů. Poklesy ale nejsou výrazné. V říjnu navštívilo banky kvůli hypotéce meziměsíčně o 42 klientů méně, tedy 8688. Objemy kopírují křivku počtů a klesly o 128 milionů korun na 14,093 miliar­dy korun.

„Mírný nárůst průměrných sazeb říjnového Hypoindexu byl důsledkem končících akcí největších bank. Spíše by se to však dalo nazvat jako nádech k dalším akčním nabídkám, protože v závěru roku se banky pravidelně předhání v dalších slevách, aby splnily či překonaly obchodní plány," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

„Úrokové sazby se v průběhu téměř celého letošního roku pohybovaly na tak nízké úrovni, kterou si mnozí z nás ještě nedávno neuměli ani představit. Jejich mírný růst není neočekávaný i proto, že ceny dlouhodobých zdrojů začaly růst," dodal generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil s tím, že na ceny hypoték má samozřejmě vliv i konkurenční boj mezi bankami.

Úrokové sazby sice rostou, ale i tak jsou stále nízko. Například v lednu a v únoru se pohybovaly kolem 3,2 procenta. Ti, co využili letošní výhodné nabídky nízkých úrokových sazeb a bonusových akcí, se ale musí připravit na to, že po uplynutí fixace, ať už tříleté nebo pětileté, se nebude pravděpodobně refinancovat za podobnou sazbu. Stejně tak ‚šťastlivci', kteří letos své hypotéky refinancovali například ze sazby 5,7 procenta, na které byl Hypoindex v říjnu 2008. Před třemi lety byla fixace 4,42 procenta.

Realitním trhem pravděpodobně mírně zahýbou i intervence ČNB

Na další hypoteční akce si klienti budou muset počkat patrně až do prosince. Realitním trhem pravděpodobně mírně zahýbou i intervence České národní banky. Odborníci se sice úplně neshodují na vlivu tohoto kroku na hypotéky a ceny bytů, nejspíš se to prý na realitním trhu lehce projeví.

Fincentrum Hypoindex sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.