Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila ING Pojišťovna a Svaz průmyslu a dopravy v červenci mezi 155 společnostmi ze všech krajů ČR, odvětví a velikosti.

„Přijímat zaměstnance i na jinou než klasickou denní osmihodinovou pracovní dobu se firmám vyplatí více než jen jako dobrý bonus pro zaměstnance. Společnosti umožní lépe koordinovat provoz a snížit náklady. Zaměstnanec je navíc spokojený a v mnoha případech i vděčný, že mu zaměstnavatel vyšel vstříc," uvedla ředitelka oddělení benefitů ING Pojišťovny Kateřina Štěrbová.

Stoupající zájem o alternativní úvazky v posledních letech zaznamenalo 38 procent společností, nejvíce mezi rodiči na rodičovské dovolené (64 procent) a rodiči s malými dětmi (61 procent). U čtvrtiny firem se alternativní úvazky rozmáhají nejvíce mezi studenty a seniory.

„Studenti i senioři mají znevýhodněné postavení na trhu práce. Vedle předsudků ohledně zkušeností a pružnosti také kvůli ochotě nebo možnosti pracovat 40 hodin týdně. Pro obě skupiny jsou tak lákavé především krácené úvazky a dohody o provedení práce, které jim dávají možnost přizpůsobit práci momentálnímu životnímu tempu," upozornil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Možnost pracovat z domova

Nejatraktivnějším alternativním úvazkem je tzv. pružná pracovní doba. Nabízí ji 71 procent firem. Valná řada podniků ji však jako benefit nedefinuje. Dohodu o pracovní činnosti nebo provedení práce poskytuje 48 procent podniků, krácený fixní úvazek 43 procent. Nabídku u 42 procent doplňuje i možnost pracovat z domova, po celou pracovní dobu ji ale umožní jen devět procent zaměstnavatelů.

„Částečná práce z domova šetří provozní náklady na zaměstnance a umožňuje lepší rozložení pracovních povinností. Na druhou stranu zaměstnavatel ztrácí kontrolu nad tím, co přesně a kdy zaměstnanec dělá, což může být překážkou pro její zavedení," dodal Špicar.