V průzkumu odpovídala v polovině června téměř tisícovka respondentů.

Zatímco loni se den před uzávěrkou stály fronty kvůli sjednocení sazeb rizikového životního pojištění (a jeho následném zdražení pro ženy), letos se nic takového nekoná. Češi vstup do druhého pilíře nepovažují za zvlášť výhodný a obejdou se bez něj, vyplývá dál z průzkumu. Téměř 80 procent Čechů jej odmítá a výrazně klesl podíl lidí, kteří se ještě nerozhodli. O něco příznivěji jsou tomuto typu spoření naklonění ženy.

„Penze je klíčovou budoucí finanční otázkou prakticky každého občana naší země. Lidé se o penze zajímají více než kdykoli dříve a naprostá většina občanů ČR se na penzi připravuje. Vždyť staré penzijní připojištění má více než pět milionů občanů. Druhý pilíř však veřejnost neoslovil. Na penzi se občané připravují pomocí jiných produktů, které se ukázaly být kvalitnějším řešením," upozornil hlavní analytik Swiss Life Select Tomáš Rampula.

Zájem Čechů sice v posledních dnech rostl, ale…

Ze dříve získaných dat vyplývá, že spoření ve druhém pilíři by mělo značnou šanci na úspěch, kdyby podmínky byly flexibilnější než dnes a zájemci o spoření do něj mohli kdykoliv svobodně vstoupit či z něj zase bez citelných sankcí vystoupit. V takovém případě by zájem vzrostl až na 36 procent dospělých obyvatel ČR.

Lidé starší 35 let budou mít poslední možnost vstoupit do druhého pilíře ještě v pondělí 1. července. Zájem Čechů o vstup sice v posledních dnech rostl, přesto počet účastníků v polovině roku nedosáhl ani 100.000. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí. Na konci května bylo ve druhém pilíři 47.392 lidí.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.