Pojišťovna ve spolupráci s asistenční službou zajistila garance na ubytování českých turistů do doby plánovaného odletu. Všichni dovolenkáři by měli zůstat v hotelích, ve kterých byli ubytováni. "Pro všechny zajišťuje naše asistenční služba transfery na letiště a podle typu zájezdu také letecké či autobusové spojení zpět do vlasti," uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

V pátek se vrátí 19 českých turistů, kteří trávili svou dovolenou na ostrově Lesbos, v sobotu pak přiletí dalších osm klientů CK z Kréty. "V závislosti na typu zakoupeného zájezdu zajišťujeme na neděli a na pondělí místa v letadlech a autobusové spojení pro osmdesát tři klientů cestovní kanceláře HELLAS - nejen Řecko, kteří pobývají na Olympské riviéře, na poloostrově Chalkidiki a na ostrově Skopelos. Zpět do vlasti by se tak poslední klienti měli vrátit v pondělí 18. srpna," dodal Cívka.

Třetí zkrachovalá cestovní kancelář v letošní sezoně

Prostějovská cestovní kancelář HELLAS - nejen Řecko vyhlásila ve středu úpadek. Je třetí zkrachovalou cestovní kanceláří v letošní turistické sezoně. V Řecku měla 120 klientů. Pojistný limit je 3,9 milionu korun a podle CK by měl být dostatečný pro vypořádání nároků klientů.

"Zaplacené zájezdy, které se neuskuteční, má celkem asi 250 zákazníků. Ti mohou do šesti měsíců uplatnit své nároky u asistenční služby Generali," uvedla ve středu majitelka CK Šárka Trunečková. Podle ní úpadek cestovní kanceláře zapříčinilo několik důvodů počínaje situací v Řecku, nízké ceny zájezdů, oslabení kurzu koruny a v neposlední řadě platební neschopnost obchodních partnerů.

Kancelář se specializovala na pobytové zájezdy do Řecka, Bulharska a poznávací zájezdy po Evropě. Letos zatím ukončily činnost celkem tři malé CK. První byla v květnu CK CONTI. Kvůli finančním problémům na sebe podala návrh na insolvenci. Brněnská CK monmare travel skončila v úpadku v červenci.