„Řada lidí si možnost sportovního vyžití klade jako podmínku pro volbu zahraničního zájezdu. Kromě tradičních poznávacích pobytů tak roste zájem o wellness pobyty a sportovní dovolené se zaměřením na cykloturistiku, aerobik a další sporty,“ říká vedoucí oddělení výzkumu trhů a trendů agentury CzechTourism Martin Košatka.

„Někteří čeští turisté se stále obávají příliš vysokých cen za využívání sportovišť v zahraničí,“ tvrdí tisková mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková. „Anketa však ukázala, že sportovat lze na dovolené za přibližně stejné náklady, na které jsou lidé zvyklí z Čech. Například za hodinu tenisu ve Španělsku zaplatíte 15 eur. Pokud budete mít chuť zajít si na bowling v Rakousku, jedna hodina vás bude stát čtyři eura,“ dodává.

Mezi nejdražší sportovní aktivity v zahraničí patří tenis a squash. Hodina tenisu v Londýně vyjde na zhruba 22 eur, v Madridu a Bruselu na 20 eur. V Česku zaplatíte za pronájem kurtu méně než polovinu. Podobně nákladný je i squash, za který v Belgii a Německu zaplatíte mezi 13 a 15 eury, v Turecku a Španělsku však i přes 20 euro za hodinu.

Levně naopak vychází návštěva fitness centra, zejména v Belgii, kde za hodinu účtují kolem pěti eur. Ve Španělsku to ale může být i dvakrát tolik.

Problém není ani se zakoupením sportovního vybavení v zahraničí. „Prodává se za srovnatelné ceny jako v tuzemsku a někde můžete i ušetřit,“ uvádí Dvořáčková.

Roman Hájek