Vydělané prostředky raději utrácejí. Uvedla to Rakouská národní banka (OeNB). Podle ní si každý obyvatel alpské republiky letos v prvním pololetí měsíčně dával stranou 114 eur (asi 2800 Kč). Na poslední říjnový den připadá světový den spoření.

Před dvěma roky si podle OeNB rakouské domácnosti spořily ještě 11,8 procenta svého příjmu. Loni to bylo jen 11,1 procenta a letos v prvním pololetí jen 9,6 procenta. OeNB uvedla, že si Rakušané stranou uložili v prvních šesti měsících 5,7 miliardy eur (140,3 miliardy Kč). Ve stejné době loni to bylo 9,6 miliardy eur (236,3 miliar­dy Kč).

Úroky jsou nízké

Obyvatelé Rakouska se přitom letos hůř než loni nemají. Jejich majetek se podle OeNB zvýšil. Za šest měsíců si přilepšili o 1,6 procenta, tedy o 1,4 miliardy eur (34,5 miliardy Kč). V červnu tak měli celkem 447 miliard eur (11 bilionů Kč).

Menší úspory a větší utrácení jsou podle analytiků dobrou zprávou pro ekonomiku a rakouské podnikatele a obchodníky. Pomáhají hospodářství překonat krizi a vrátit se k růstu. Když už se letos Rakušané rozhodli pro spoření, častěji sáhli po jiných možnostech než po tradičním bankovním účtu. Volili třeba nákup obligací či životní pojištění a důchodové připojištění. Zajímat je začalo i zlato.

Spoření v bankách v Rakousku je podle korutanské zaměstnanecké komory poměrně ztrátový podnik. Úroky jsou tak nízké, že nepokryjí ani inflaci. Komora porovnala podmínky u 11 bank. Dnes uvedla, že pokud člověk na obyčejném účtu rok nechá 2000 eur (asi 49.250 Kč), nevydělá na tom na úrocích ani dvě eura (zhruba 49 Kč). Aby spoření nebylo ztrátové, musel by být vklad vázaný nejméně na dva roky a překračovat 5000 eur (asi 123.140 Kč), dodali experti komory.

Rakušané se také méně zadlužují

Rakušané nejen méně spoří, ale také se v posledních letech mnohem méně zadlužují. Podle OeNB se braní půjček výrazně zpomalilo. Letos v prvním pololetí si obyvatelé alpské republiky půjčili 380 milionů eur (zhruba 9,4 miliardy Kč). Celkem dluží 156,3 miliardy eur (3,8 bilionu Kč). Na každého obyvatele tak připadá dluh asi 18 600 eur (458.000 Kč). Zhruba dvě třetiny částky tvoří peníze na bydlení.

Podle rakouských médií se Rakušané ve Světový den spoření tradičně vydávají na "pouť do své bankovní filiálky. Tuzemské banky pro ně připravily různé dárky a nabídky. Nejméně tento zvyk udržují Vídeňané. Z nich do pobočky dorazí jen každý sedmnáctý, zatímco ve Štýrsku či Burgenlandsku je to každý čtvrtý.